Nem lesz túl sok jó adózó

2016.01.22. 14:19

A tervek szerint áprilistól érkezik cégekre szabott az adózói minősítés, ez a sima mezei adózókon túl ez két kategóriát fog jelenteni: a jó és a rossz adózókat. Ezeknek elég komoly következményei lesznek, viszont túl nagy hatása nem lesz az egész csinnadrattának, mivel várhatóan nagyon kevesen fognak beleesni mindkét kategóriába. De leginkább a jóba, ahova a szerencse is kellhet majd, derül ki a LeitnerLeitner adótanácsadó közleményéből.

Megbízható adózók

A jó adózókat megbízható adózóknak hívják majd, és egyszerre 10 feltételnek kell megfelelniük. Ezek nagyon kemény feltételek. Egyrészt legalább 3 évig teljesen szabálykövetően kell működnie a cégnek, tehát egy újabb vállalkozás alapból nem lehet jó adózó. 

Durvább feltétel például, hogy az elmúlt 5 évben nem indulhatott egyetlen végrehajtás se a cég ellen. Így akár ha csak egy-két hetet késett a cég bármilyen összegű adóval vagy díjjal, akkor is ugrott a minősítés. Az is nagyon erős, hogy adott napokon nem lehet 500 ezernél nagyobb tartozása az adóhivatal felé. 

Ehhez már szerencse is kellhet, hiszen ez akár úgyis keletkezhet, hogy egyetlen 2,5 milliós értékű számlát nem fizet ki egy megrendelő, aminek az áfáját nem tudja határidőre megfizetni az adózó.

Kockázatos adózók

A rossz adózók neve a kockázatos adózó lesz, és egyébként ide is nehezebb lesz bekerülni. Nehéz ugyanis 100 milliós adóhiányt vagy adótartozást felhalmozni, vagy 1 éven belül kétszer is üzletbezáráshoz vezető szabálytalanságot elkövetni.

A legkönnyebben ide úgy lehet bekerülni, ha valaki megszegi az alkalmazottak bejelentésére vonatkozó szabályokat. Ez komoly probléma Magyarországon, viszont tisztességes cégek is belecsúszhatnak, ha mondjuk hibázik egyet a bérszámfejtőjük. 

Nem lesz nagy hatás

A LeitnerLeitner szerint az ötlet átvétele jó húzásnak indult, de nem lesz észrevehető hatása az egész szabályozásnak végül. Mivel a végső verziók olyan feltételeket támasztanak, ami kevés céget motiválhat vagy riaszthat el bármitől. Inkább azt a kevés cégeket ösztönözheti majd, akik egy-egy kategória határán billegnek.

A jó adózóknak egyébként az ellenőrzések hamarabb lezajlanak majd, az adó kiutalása gyorsabb lesz, a mulasztási és adóbírságok összege felére csökken, és részletekben lehet majd megfizetni évente egyszer az adótartozást is. Az egyik legnagyobb előnyt mégis az áfa kiutalásának gyorsítása jelentheti, hiszen ezzel jelentősen javul majd pénzügyi helyzetük, és így versenyképességük. A rossz, azaz kockázatos adózókra mindezek fordítottja lesz igaz.