Alfréd
-2 °C
2 °C

Fordítva sült el a taxistüntetés

Ez történt a gazdaságban az év harmadik hetében

IMG 5419
2016.01.24. 12:10 Módosítva: 2016-01-24 13:18:03
Megszületett a nagy svunggal bejelentett szabályozási válasz az Uberre, méghozzá olyan, amire biztosan senki se gondolt, és várhatóan nem is ér majd túl sokat. Nem lenne baj, ha még dolgoznának a csok szabályozásán. Rengeteg különállóbb állam intézményt csukhatnak be. Akadémikusok keltek ki Matolcsy alapítványai ellen, rengeteg disznót etetnének velünk, Oroszország és Kína szénája pedig nem épp nem áll igazán jól. Ez történt a héten a gazdaságban.

A hét elején az Uber miatti, indulatos taxistüntetés bénította meg Budapest belvárosát. Péntekre megérkezett a szabályozó válasza, valószínűleg kevesen számítottak a probléma olyan frappáns megoldására, amit az NGM és a NAV közösen kitalált

egy többoldalas tájékoztatót tettek fel a NAV oldalára.

Emellett majd még nem tudják mennyivel, de valamennyivel több ellenőrzés jöhet az uberesekre. És aztán később valamikor lehet, hogy tényleges szabályozási megoldás is jön majd.

A döntés-előkészítés professzionalizmusára némi árnyékot vetett, amikor Tállai András NAV-főnök államtitkártól megkérdezték, hogy tudják-e a NAV-nál, hogy hány uberes sofőr van Magyarországon. Tállai nem tudta, de annyit mondott erről, hogy a NAV-ban az egyik munkatársuk belépett az alkalmazásba, és csak a NAV körül három uberes autó is volt.

Szóval többen lehetnek

– értékelte a megfigyelés alapján a helyzetet Tállai. (Egyébként a cég saját közlése szerint nagyjából 1200 Uber-sofőr van Magyarországon.)

Kérdésként előkerült a Telekocsi-szolgáltatás is, ami Tállai szerint „még nem került  az adóhatóság látókörébe”, de jó, hogy mondja az újságíró, akkor majd talán ezután azt is megnézik.

Hiányzik az értelmes szabályozás, és amíg nem születik meg addig tovább fokozódhatnak az indulatok. Pénteken már durván szétvert egy uberest két taxis a barátaival, megrongálták az autóját és ellopták a karkötőjét.  

Összességében a taxistüntetés eléggé fordítva sült el, az Uber-felhasználók száma az ingyenreklámtól durván megemelkedhetett, a taxisok a kormánytól kedves szavakon kívül lényegében semmit nem kaptak, és a tüntetésen és a később erőszakoskodó taxisok viszont elég rossz hírét vitték az ügyüknek.

Ha érdekli, hogy hogy fajult idáig az Uber-helyzet, akkor itt, netán itt és itt is könnyedén utána tud nézni. Hogy taxizni, vagy uberezni éri meg jobban, azt ebben a cikkünkben szedtük össze, az Uber alapítójáról pedig itt írtunk.

Bosszantó, hogy sehol egy kégli

Bár most kimaradtak a nagy lakásvásárlási támogatásból, a csokból, a kormány gondolkozik azon, hogy szegények közül a közmunkásoknak tavasszal majd kitaláljon valami közmunkás-csokot. Ami biztos, hogy a program nem az egyenlőtlenségi problémákra akar választ adni, főleg a középosztályt és azon keresztül az építőipart szeretnék megerősíteni.

Adókedvezménnyel egyébként valóban lehet azért tenni, hogy a tervezett gyerekek valóban meg is szülessenek, magát a gyermekvállalást viszont rengeteg pénzel sem lehet hosszú távon ösztönözni. A mostani tudásunk szerint több tényező is fontos szerepet tölt be, a pénznél például sokkal fontosabb lehet a munkamegosztás, azaz, hogy például a férfi mennyire segít a gyereknevelésben és házimunkában. 

Az Építési Vállalkozók Szakszövetsége szerint egyébként vállalhatatlan hiba került a csokos szabályozásba. Ugyanis nem kell megfelelni a csokos házaknak a legszigorúbb energiahatékonysági szabályoknak, így kevésbé energiahatékony házak is épülhetnek majd tömegével a támogatásból. 

Másrészt jön még lakásvásárlási program, az angol building society-k mintájára a otthonteremtési közösség a lakástakarékok versenytársaként. A programról egyelőre keveset tudni, Rogán Antal azonban annyit már elárult, a Nemzeti Otthonteremtési Közösség esetében is 30 százalék lesz az állami támogatás, de a felső összegszerű korlátja magasabb lesz, mint a lakás-takarékpénztárak esetében (ez most személyenként évi 72 ezer forint). Rogán szerint ez indokolt, ugyanis ebből csak új építésű lakást lehet majd finanszírozni, amit 10 éven belül kell felépíteni.

És ha már lakások és Rogán Antal, kiderült, hogy az Eximbank azért írt ki 10 napos határidővel egy 16 milliárdos pályázatot, mert "olyan céggel akarnak együtt dolgozni", akik ilyen rövid idő alatt is tudnak informálódni, tervezni, dönteni, és pályázatot írni. Sajtóhírek alapján végül a Rogán Antalhoz erős szálakon kötődő GB&Partners nyert. Az Eximbank vezérigazgató-helyettese, Puskás András Rogán alpolgármestere volt az ötödik kerületben, és Rogán szomszédja a Pasa Parkban.

Здравствуйте

Bajban van Oroszország, egy év alatt 3,5 fél százalékkal csökkent a gazdasági teljesítményük. Ez döntően az alacsony olajár miatt van, Putyinék szerint a nyugati szankciók ugyanis csak 0,5 százalékpontot jelentettek a teljes visszaesésben. Idén még durvább visszaesést várnak. 

Putyin egyelőre sikerrel tolta a szegényedés miatti belföldi elégedetlenséget a nyugati világra. De muszáj lenne minél hatékonyabban több lábra állítani a gazdaságukat, mert jó időre vége a magas olajárak miatti orosz bőségnek. Kudrin volt pénzügyminiszter, Putyin tanácsadója szerint az összeomlás szélére kerül az országuk, ha az olaj ára tartósan 35 dollár alatt marad.

您好

Bár a kínai állami adatoknál régóta felmerül a gyanú, hogy hazudnak ezekben, most a saját jelentésük szerint szerint is az elmúlt 25 év leggyengébb növekedését hozta össze az ország. És komolyabb átalakítások nélkül a kilátásaik sem túl pozitívak. 

A kínai gazdaság belassulása pedig a méretük miatt az egész világgazdaságra rossz hatással lehet, ezen belül ami növekedési terveinkre is. Itt írtunk egyébként legutóbb átfogóbban a kínai helyzetről. Komolyabb geopolitikai kockázatot is jelenthet, ha megroggyan az ország, és a kormány náluk is megpróbál keresni külső ellenségeket, akik ellen szabadságharcolhatnak.

És itt van még hét érdekes hír múlt hétről:

  • Az MTA akadémikusai kikeltek Matolcsy alapítványai ellen, Matolcsyék válaszul perrel fenyegették meg őket. A héten az is kiderült, hogy Matolcsy Györgyék a kínaiaknak ajánlgatták megvételre az államosított MKB-t. 
  • Orbánék lebontanák a nagyon értékes telken fekvő Déli-pályudvart. Az ötlet már többször előkerült, a mérnöki kamara szerint viszont butaság lenne.
  • Jön a magyar morfiumgyár, Abaújszántón készül majd mákgubóból a kábítószer.
  • A nemrég sok helyen feltűnő atomenergia-propagandát is Szijjártó barátja, az Isten által közpénzekre kijelölt Kuna Tibor cége csinálhatta százmillióért.
  • Most megveheti Negrót, mert eladják a márkát. Nem lett elég globális ugyanis.
  • Kétszer annyi disznóhúst etetne meg velünk a kormány, mint amennyit magunktól ennénk.
  • Rengeteg állami intézmény megszüntetését fontolgatják épp, a Külügyi Intézettől a Közegészségügyi Központig.