Kivonul a McDonald's Romániából

2016.01.25. 11:07

Egy máltai cégnek adta el romániai érdekeltségeit az amerikai McDonald's. A cég azzal indokolja a kivonulást, hogy a román piac túl kicsi ahhoz, hogy közvetlen módon legyenek jelen az országban – írja a Maszol.ro a Zf.ro gazdasági portálra hivatkozva.

Ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy mostantól nem lesznek McDonald's éttermek Romániában, csak annyi változik, hogy az amerikai McDonald's helyett a Premier Capital fogja üzemeltetni franchise-rendszerben az amerikaiak 67 éttermét. A máltai cég egyébként Románián kívül további öt országban üzemeltet McDonald's éttermeket.

A Zf.ro szerint az amerikai cég másfél éve fontolgatja a kivonulást. Korábban azt is pletykálták, hogy az éttermek orosz kézbe kerülnek, de ezt a McDonald's Romania igazgatója spekulációnak nevezte.

Magyarországon közel 100 McDonald's étterem üzemel, ezeket jelentős részben franchise rendszerben működő helyi kis- és középvállalkozások működtetik. A franchise rendszer lényege, hogy a márka tulajdonosa az üzleti tudást, a márka használati jogát megosztja az étterem üzemeltetőjével, és folyamatosan segít neki, viszont az üzemeltető saját belátása szerint dönthet az üzletvezetés részletkérdéseiről.