Auguszta
-3 °C
2 °C

Lassan egy éve van bukóban az orosz ipar

2016.01.25. 10:00

Decemberben már a tizenegyedik egymást követő hónapban csökkent az orosz ipari termelés éves összevetésben, a múlt év egészében is rosszul ment az orosz iparnak, elsősorban a feldolgozóipar kibocsátásának a zuhanására esett a termelés - írja az MTI.

Az orosz statisztikai hivatal hétfőn ismertetett adatai szerint a decemberi ipari termelés 4,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Novemberben ennél kisebb, 3,5 százalékos volt a csökkenés. Két éve decemberben az orosz ipari termelés még 3,9 százalékkal nőtt éves szinten.

Tavaly decemberben 7 százalékkal nőtt az orosz ipari termelés novemberhez képest, amikor 0,2 százalékkal csökkent az előző hónappal összevetve. A statisztikai hivatal hétfőn arról is beszámolt, hogy nem végleges számítások szerint tavaly 3,4 százalékkal csökkent az ipari termelés. Ezen belül

  • a bányaipari termelés 0,3 százalékkal nőtt,
  • a feldolgozóipari 5,4 százalékkal esett,
  • a közüzemi termelés pedig 1,6 százalékkal csökkent.

Az orosz gazdaság már egy ideje elég nagy bajban van a csökkenő olajárak miatt. Egy év alatt 3,5 fél százalékkal csökkent a gazdasági teljesítményük. Idén még durvább visszaesést várnak. Putyin egyelőre sikerrel tolta a szegényedés miatti belföldi elégedetlenséget a nyugati világra.

De muszáj lenne minél hatékonyabban több lábra állítani a gazdaságukat, mert jó időre vége a magas olajárak miatti orosz bőségnek. Kudrin volt pénzügyminiszter, Putyin tanácsadója szerint az összeomlás szélére kerül az országuk, ha az olaj ára tartósan 35 dollár alatt marad. Bővebben erről itt írtunk.