Egy gazdaglista, amiből Bill Gates kimaradt

98879510
2016.01.25. 08:35
A Világgazdasági Fórumon (WEF) a napokban Davosban összegyűltek a világ legbefolyásosabb emberei, akik közül sokan dollármilliárdosok. Ebből az alkalomból a Business Insider összegyűjtötte 33 ország legnagyobb vagyonú emberét, akik közül mi kiválasztottuk a Bill Gates után következő 10 leggazdagabbat.

Spanyolország: Amancio Ortega, 67,1 milliárd

Spanyolország leggazdagabb, és egyben a világ második leggazdagabb emberének több mint 67 milliárd dolláros vagyona van, aminek alapját Zara nevű ruhamárkával teremtette meg. A Zarát volt feleségével együtt alapítottak még 1975-ben, és négy évtized alatt sikerült a világ egyik legismertebb divatmárkájává tenniük. Ortegának nem a Zara az egyetlen ruhaipari cége: Inditex nevű vállalatán keresztül övé például a Bershka, a Pull&Bear, és a Massimo Dutti. 

Ortega híres róla, hogy a mai napig ragaszkodik a láncolat nagy részének személyes irányításához, és a jelek nem is csinálja rosszul: a márka az Antarktiszon kívül az összes földrészen, 88 országban jelen van összesen mintegy 2000 bolttal. Bár a Zara önmagában is szép mennyiségű pénzt termel, Ortega nem elégszik meg ennyivel, és a befolyó összeget különböző nagyvárosok (New York, London, Madrid, Barcelona, Chicago) ingatlanpiacán forgatja meg. Az utóbbi években különösen jól ment neki, vagyona túlnyomó részét - 45 milliárd dollárt - 2009 és 2014 között kereste meg.

Mexikó: Carlos Slim Helu, 47,4 milliárd

Mexikó leggazdagabbja a telekommunikáción keresztül tört be a világ pénzügyi élvonalába. Carlos Slim a Grupo Carso konglomerátum alapítója és tulajdonosa, amely különféle leányvállalatokon keresztül széles palettáját fedi le azoknak a tevékenységeknek, amelyekből valahogyan pénzt lehet csinálni: az ipari termeléstől a fogyasztási javak előállításán és kereskedelmén át az építőiparig mindenben benne van a keze. Az anyavállalatról 1996-ban levált, de továbbra is Slim tulajdonában lévő telekommunikációs szárnyhoz tartozik többek között az America Movil, melynek több mint 300 millió vonalas telefon-előfizetője van 19 országban, és a mobilpiac 70 százalékát is uralja a Mexikóban.

Ez most már nem marad így sokáig: 2015-ben az ország parlamentje megszavazott egy törvény, amelynek értelmében egy telekommunikációs- és műsorszolgáltatónak sem szabad a piac több mint felét uralnia. A milliárdost azért nem kell félteni: nemrég beszállt a nyolcvan év után először magán- és külföldi tőke előtt megnyíló mexikói olajpiacba, és ő a New York Times médiamamut legnagyobb részvényese is.

Franciaország: Liliane Bettencourt, 36,3 milliárd

Franciaország legnagyobb vagyonának birtokosa egyike annak a kevés nőnek, akik szerepelnek a világ leggazdagabbjainak listán. Több mint 36 milliárdos vagyonával a világ leggazdagabb embereinek Forbes-rangsorán a 11. helyen áll, ha csak nőket nézünk, akkor pedig ő az abszolút első.

Bettencourt örökölte a vagyonának alapjául szolgáló L'Oreal-részesedést, amit növelni is tudott amikor 2014-ben 8 százalékot megvásárolt a Nestlétől. Így most a családja a jól menő kozmetikai cég 33 százalékát birtokolja. A 93 éves Bettencourt mostanában már valószínűleg kevésébe tudja kiélvezni a világ legvagyonosabb asszonyának szerepkörét, ugyanis demenciában szenved. Mióta 2011-ben bizonyították róla, hogy nem képes önállóan üzleti döntéseket hozni, így 25 éves unokája helyettesíti a vállalatvezetésben, de amíg él, biztosan ő marad a leggazdagabb nő a világon.

Kína: Wang Jianlin 24,4 milliárd

A világ legnagyobb országának leggazdagabbja a 61 éves Wang Jianlin a Dalian Wanda Commercial Properties cég tulajdonosa. A Dalian Wanda alapvetően ingatlanban érdekelt, de a plázák, a szállodaüzemeltetés és a mozik piacán is megkerülhetetlen: 125 bevásárlóközpontjuk és 68 ötcsillagos szállodájuk van, plusz a 182 multiplexmozit fenntartó Wanda Cinema Line mozihálózat, ami Kína egyik legnagyobbja. A mozik az utóbbi években kulcsszerepet játszanak a cégcsoport életében, Wang 2012-ben 2,6 milliárd dollárért megvette az AMC Entertainment Holdings amerikai moziláncot, amit 2013-ban tőzsdére is vitt.

Wang civilben valószínűleg nagy sportrajongó, egy évvel ezelőtt 20 százalékkal bevásárolta magát a spanyol Atletico Madrid focicsapatba, és 650 millió dollárocskáért megvette az Ironman versenyeket szervező amerikai céget. Tavaly májusban a Wang-család és rajtuk keresztül a kínai milliárdosok általában elég rossz sajtót kaptak, amikor Jianlin fia olyan képeket töltött fel egy közösségi oldalra, amelyen a kutyája látható egy-egy Apple órával mindkét mellső lábán.

Brazília: Jorge Paolo Lemann 23,7 milliárd

Brazília legvagyonosabb embere szintén több vasat tart a tűzben: befektetési vállalatán, a 3G Capitalon keresztül egy sor hatalmas és nyereséges cégben van jelentős részesedése, főleg az élelmiszeripar területén. A legjobban mostanában talán az AB InBevnek, a világ legnagyobb sörgyártójának meg közülük, ami nemrég vásárolta fel a történelem egyik legnagyobb felvásárlásának során fő versenytársát, a SAB Millert.

De a 3G Capitalnak benne van a keze a Burger Kingben, és mindenki kedvenc kecsapgyártójában, a Heinzben is, amit Warren Buffettel együtt vásároltak meg 2010-ben 23 milliárdért. Lemann fiatalabb korában profi teniszjátékos volt, még Wimbledonban is játszott. 1999 óta Svájcban él a családjával, mert valakik állítólag megkísérelték elrabolni a gyerekeit.

Németország: Georg Schaeffler, 23,1 milliárd

Georg Schaeffler és anyja, Maria-Elisabeth Németország leggazdagabb emberei több mint 23 milliárd dolláros vagyonukkal, amelyet alkatrészgyártással foglalkozó vállalatuk, a Schaeffler AG termelt nekik. A cég elődjét Maria-Elisabeth férje, idősebb Georg Schaeffler és testvére alapította 1946-ban, ma pedig már 49 országban vannak jelen és 80 ezer embert foglalkoztatnak. A Schaeffler főleg a golyóscsapágyairól híres, de más alkatrészekkel is foglalkoznak.

A vállalat életében mélypontot jelentett a 2008-as világgazdasági válság, ami a padlóra küldte az autóipart, főleg mivel éppen előtte vásárolták meg a 15 milliérd dolláros hitelből Continental autógumi- és alkatrészgyárat. A cég évekre nehéz helyzetbe került, és alkudoznia kellett hitelezőivel, de az utóbbi években, mióta az ágazat újra jól teljesít, már nincs okuk panaszra. A legújabb értékbecslések szerint már a Continental is visszahozta az árát, ugyanis már 17 milliárdot ér. Az alapító 1981-es halála után főleg felesége vitte a céget, fiuk 2009-ben szállt be tanulmányai és katonai karrierjének befejezése után

Kanada: David Thomson, 23 milliárd

Kanada leggazdagabb embere a médiából szerezte hatalmas vagyonát. A Thomson Reuters csoportot, amelyhez a Reuters hírügynökség is tartozik, nagyapja, Roy Thomson alapította, ma pedig a harmadik generáció által létrehozott holding, a Woodbridge kezében van a részvények 57 százaléka. A család vagyonának 70 százalékát a Reuters médiavállalat jelenti, de vannak érdekeltségeik máshol is a médiában és a szállodaiparban is: részesedést vásároltak a szintén kanadai The Globe and Mail és a Strategic Hotels&Resorts-ban.

A család a nemzet kedvenc sportjából, a hokiból is kiveszi a részét. Részben David Thomsoné a Winniped Jets, a Woodbridge-nek pedig a Montreal Canadiensben van egy kis darabja. David Thomson műgyűjtő is, szép magángyűjteménye van többek között Picasso-festményekből.

Svédország: Stefan Persson, 21,3 milliárd

Na vajon miből származik a leggazdagabb svéd vagyona? Végülis lehetne az IKEA is, de nem: a H&M alapítója, Stefan Persson közel 18 milliárd dollárral ráver a bútorgyár tulajdonosára, Ingvar Kampradra, és ezzel ő a második, aki ruhagyártással tudott felkerülni erre a listára. Az ismert ruhamárkát Persson apja alapította 1947-ben, a rövidítés feloldása Hennes & Mauritz. A 68 éves Stefan 28 százalékot birtokol a cégből, amely még a Zarát birtokló Inditex után a második legnagyobb a világon, 3000 üzlete van világszerte és 132 ezer embernek ad munkát.

A leggazdagabb svéd a céget is vezette 16 éven át, de ma már csak a tulajdonrésze van meg, az innen származó bevételeit pedig más üzletágakban befekteti. Ramsbury Properties nevű ingatlancége számos boltot birtokol Európa legmenőbb bevásárlóutcáiban, mint például a Via del Corso Rómában, a Champs-Elysée Párizsban vagy az Oxford Street Londoban. Ezen kívül van egy pofás Tudor-korabeli kastélya hatalmas birtokkal Wilthshire-ben, és nem túl meglepő módon szeret teniszezni, síelni és golfozni.

India: Mukesh Ambani, 20,9 milliárd

Mukesh Ambani tíz éve tartja magát India leggazdagabb emberének pozíciójában annak ellenére, hogy a fő bevételi forrását jelentő olaj- és gázüzletágban mostanában rossz idők járnak. Ambani cége, a Reliance Industries előde textilgyártással indított az 1940-es években, majd a kilencvenes években kibővítették a portfóliót vegyiparral és telekommunikációval, végül 2001-ben ezekhez csapták hozzá a gázolajcéget.

Az olaj- és gázkitermelés azóta a cég főprofilja, de médiabefektetéseik is vannak, illetve ma is él telekommunikációs szárnyuk, a Reliance Jio, amely most készül a 4G bevezetésére mobilhálózatán.

Szaúd-Arábia: Alwaleed Bin Talal Alsaud, 17,6 milliárd

Alwaleed Bin Talal Alsaud szaúdi herceg vagyonának forrását nehéz lenne olyan egyértelműen belőni, mint az eddigi esetekben: a Forbes milliárdosokat gyűjtő listáján is csak annyi szerepel, befeketésekből szerezte a pénzét.

A hatvan éves herceg Kingdom Holding nevű befektetési vállalatán keresztül birtokol tulajdonrészt a legkülönbözőbb jól menő világcégeben. Portfóliójában találhatunk részesedést többek között a Twitterben, a Movenpick Hotels&Resortsban, a Four Seasonsben, és a Citigroupban. Az épületeket, ezen belül is a szállodákat különsen kedveli, övé a londoni Hotel Savoy és a párizsi Four Seasons Hotel George V épülete is. Alwaleednek volt egy furcsa próbálkozása a médiával 2015 februárjában, amikor elindított egy arab nyelvű tévécsatorná Bahreinben, amelyet az ország kormánya kevesebb mint 24 órán belül végleg leállíttatott, azóta sem tudni pontosan miért.