Veszélyes anyagot talált a Greenpeace egy North Face-hátizsákban

2016.01.25. 12:31

Veszélyes vegyszereket talált a Greenpeace új kutatása olyan vezető túramárkák termékeiben, mint például a nálunk is kapható The North Face és Mammut. A Greenpeace új kutatása azt mutatja, hogy miközben ezek a cégek a fenntarthatóságot hirdetik, termékeiket továbbra is úgynevezett PFC-vegyületek segítségével teszik vízhatlanná.

A PFC-k a környezetben tartósan megmaradó vegyi anyagok, egyes PFC-k ráadásul az emberi egészséget és a környezetet is károsítják. A Greenpeace ezért azt kéri a cégektől, hogy mutassák meg, hogy valóban tisztelik a természetet és haladéktalanul méregtelenítsék termékeiket.

Mi az a PFC?

A PFC-ket, azaz a poli- és perfluorozott vegyületeket egy sor ipari eljárásban és árucikkben használják. Az outdoor szektor fontos felhasználónak számít, mivel a PFC-k segítségével hoznak létre vízhatlan, illetve a szennyeződéseket taszító termékeket. A PFC-vegyületek természetes körülmények között nem fordulnak elő, a környezetbe kikerülve a többségük csak igen lassan bomlik le, és a táplálékláncba is beépülnek. A szennyezés folyamata így szinte visszafordíthatatlanná válik. A Greenpeace 2015-ös kutatása a Föld legeldugottabb pontjain is kimutatta a PFC-k jelenlétét, de azonosították őket a delfinek szervezetében, jegesmedvék májában és emberi vérben is.

A Greenpeace 19 országban, köztük Magyarországon, összesen 40 terméket vásárolt és vizsgáltatott be 2015 októberében. A kutatás nemcsak ruházati cikkekben, de cipőkben, sátrakban, hátizsákokban, kötelekben és hálózsákokban is talált veszélyes anyagokat.

A kutatásban 11 márka termékei szerepeltek, és számos márka, például a The North Face, a Mammut, a Columbia és a Patagonia termékei is fennakadtak. A vizsgált összesen 40 mintából csupán négy volt PFC-mentes. Egyes PFC-k hátrányosan érintik az utódnemzést, tumorok kialakulásához vezethetnek, és megzavarhatják a hormonrendszer működését is.

A vizsgált termékek közül egy The North Face-hátizsák származott magyarországi üzletből. A hátizsákban nem sokkal a kimutatási határ fölött, de megtalálhatóak voltak a PFC-k. De a többi vizsgált termék közül is számos elérhető a hazai üzletekben, köztük több olyan is, amelyből a kutatás az átlagnál magasabb koncentrációban mutatott ki PFC-vegyületeket.