Jók a vajaink, csak néhány túl vizes

2016.01.26. 11:28

Nálunk kapható vajakat tesztelt a Nébih, egészen pontosan 33 félét. Ezek közül 20 volt hazai gyártású vaj, 13 külföldi, de szintén uniós gyártású.

A Jó hír, hogy általában véve jók a vajaink, nincs bennük peroxid, azaz jó eséllyel a legkevésbé sem kaphatunk a boltban avas vajat. Annak is lehet örülni, hogy a gyártók nem próbálták növényi zsírokkal helyettesíteni a valódi vajat. A laktózmentes vajak pedig tényleg laktózmentesek.

tejzsir nedvessegtartalom.png
Fotó: Nébih / Szupermenta blog

Ami gond volt, hogy néhány termék vizes volt, azaz a nedvességtartalmuk a lehetséges 16 százalék fölött volt. Három vaj, a Mizo, a Spar Laktózmentes és a Tolle pedig nemcsak túl nedves volt, hanem túl kevés volt bennük az elég fontos összetevőnek számító tejzsír is.

Pontozták még a Nébih szakemberei a vajakat küllem, illet, íz, állomány és kenhetőség alapján. Ezekben összességében a Nébih szerint az abszolút győztes az Auchan Tuti tipp vaj lett. Másodikként a német Meggle márkázott vaj, míg harmadikként az osztrák Milfina végzett. A legrosszabb a Cserpes márkázott vaja  lett.

A részletes listát kenőcsös állagokról és kesernyés utóízekről, netán kellemetlen főtt illatokról itt talál excelben.