Soha ilyen jól nem keresett még az Apple

2016.01.26. 23:17
Egyszerre pozitív és negatív rekordról számol be a cégóriás.

Rekordnyereséget könyvelt el az Apple 2015 utolsó negyedévében – írta a Verge. A cég a néhai Steve Jobs alatt sem hozott össze három hónap alatt 18,4 milliárd dolláros profitot.

A cég mindezt 75,9 milliárdos forgalom mellett érte el. Az Apple 2016 második negyedére 50-53 milliárd közé teszi a várható forgalmat, ami viszont kevesebb, mint 2015 azonos időszakában, amikor 58 milliárdos volt a forgalom.

Ez viszont az elmúlt 13 év első negyedéve lesz, amikor a forgalom esik az előző év azonos időszakához képest.

A vállalat tavaly csupán egyetlen új termékkel állt elő, az iPad Pro-val. Az év végi sikerhez kellett az is, hogy meginduljon az iPhone 6S és a 6S Plus kínai forgalmazása is. Nem meglepő, hogy 2015 során a kínai piac volt a cég bevételnövekedésének motorja. A termékekben pedig az iPhone vezet, és bizonyos, hogy az Apple Watch és az Apple TV nem ér a nyomába, még akkor sem, ha egyébként nem teljesítettek rosszul. Hogy pontosan mennyire, azt nem lehet tudni, mert a pénzügyi kimutatásoknál csak az egyéb termékeknél szerepelnek.

Az Apple messze a világ legértékesebb vállalata: 728 milliárd dollárt ér, messze drágább, mint a második helyezett ExxonMobil, a maga 363 milliárd dollárjával. Az Apple értéke több mint ötszöröse Magyarország nominális GDP-jének. Hamarosan az első cég lehet, amelynek összértéke átlépi az egybillió dolláros határt.