Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

850 kínai sikkasztót vadásztak le a hatóságok

2016.01.27. 16:20

Tavaly több mint 850, gazdasági bűncselekményekkel, főként sikkasztással gyanúsított kínait vittek haza a kínai hatóságok 66 országból - közölte szerdán a kínai Közbiztonsági Minisztérium. A kínai kormány tavaly áprilisban indította a 2015-ös, "Rókavadászat" nevű kampányát, amivel az igazságszolgáltatás elől külföldre menekült volt hivatalnokokat, tisztségviselőket és üzletembereket igyekeztek elkapni.

A közzétett adatokból az derült ki, hogy

  • A menekülő sikkasztók közül 366-an állítólag önként adták fel magukat.
  • A kézre kerítettek közül 212-en voltak érintettek 10 millió jüannál (közel 440 millió forintnál) nagyobb értékű ügyekben,
  • 39-en több mint tíz éve bujkáltak, egyikük 21 éve élt háborítatlanul.
  • 114 olyan szökevényt sikerült elfogniuk, akik külföldre szökésük után megváltoztatták a nevüket, identitásukat.
  • Az összes elfogott gyanúsított egyharmadára Délkelet-Ázsia országaiban akadtak rá, kettő az Egyesült Államokból vittek haza, a többiekről nem közöltek információkat.
  • A kínai hatóságok több mint 50 munkacsoportot küldtek a határon túlra, hogy az egyes ügyekben együttműködjenek a külföldi bűnüldöző szervekkel és a helyi kínai külképviseletekkel. Nem volt az első év, hogy a kínai igazságszolgáltatás szökevényekre vadászik a nagyvilágban, a 2014-es rókavadászat keretében 680, illegálisan szerzett vagyonnal menekülő rókát vettek őrizetbe.

A tárca nem közölte, hogy összesen hány embert keresnek, de vélhetően hosszú a lista.

Hogy hány embert kereshetnek a kínaiak, arra a washingtoni székhelyű Globális Pénzügyi Integrációs Csoportnak sincs becslése, arra viszont van, hogy 2002 és 2011 között 1,08 ezer milliárd dollár értékű pénz áramlott ki illegálisan Kínából.

Kínának nincs kiadatási egyezménye több nyugati országgal, köztük az Egyesült Államokkal és Kanadával, a gazdasági bűnözők legkedveltebb célországaival. Korábbi hírek arról szóltak, hogy Peking olyan megállapodást szeretne kötni Washingtonnal, amely lehetővé tenné a korrupt köztisztviselők oda menekített vagyonának visszaszerzését is.

Kínának Magyarországgal sincs kiadatási egyezménye, bár azt nem tudni, mennyire szeretnének menekülő kínai sikkasztók nálunk bujdokolni.