Ellenzi a szakma a közpénzügyi hatóság létrehozását

2016.01.28. 15:46

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete korábbi álláspontját fenntartva nem tartja jó megoldásnak az adócsalások és pénzügyi visszaélések megakadályozására egy újközpénzügyi hatóság bevezetését- közölte az egyesület csütörtökön az MTI-vel.

Az egyesület közleményéből kiderül, meglepetten szereztek tudomást a sajtóból arról, hogy hamarosan bevezetik az új hatóságot. A szakmai egyesület nyáron véleményezte a tervezet könyvelők ellenőrzésére vonatkozó részét, amellyel kapcsolatban számos kritikai észrevételt tettek, de azóta nem látták a továbbfejlesztett anyagot.

Zara László elnök szerint különösen veszélyes, hogy az ötlet kidolgozásának során az NGM nem egyeztet az érintett szakmákat képviselő szervezetekkel. Zara a szervezet nevében visszautasította azt a vádat, hogy a számvitellel, adótanácsadással foglalkozó szakemberek a kétes ügyletek aktív és tudatos részesei lennének. Az új hatóság bevezetését szerinte nem indokolja a brókerbotrány: "Ez pusztán ürügy, hiszen ebben az ügyben a kisebb számviteli szolgáltatók, tanácsadók, könyvvizsgálók egyáltalán nem voltak érintettek, tehát az ő ellenőrzésük nem fogja tudni kivédeni az ilyen botrányos visszaéléseket." - írja.

Az egyesület álláspontja szerint az új hatóságtól az adóbevételek növekedését sem lehet várni, és továbbra is csak azokat az adótanácsadással, könyveléssel foglalkozó szolgáltatókat tudják majd vizsgálni, akik jelenleg is a törvényeknek megfelelően működnek. Az egyesület hangsúlyozza: érdekeltek a szakma helyzetének javításában, a minőségi munka versenyképessé tételében, ezért szerintük érdemes volna a számviteli, adótanácsadói szolgáltatások végzését igazoló adatokat kötelezően feltüntetni a bevallásokon is, és nem csak mérlegeken.  • Hírek
  • Hírek