Ízléstelenségi adót vethet ki Óbuda önkormányzata

2016.01.28. 17:08 Módosítva: 2016.01.28. 17:21

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata furcsa intézkedéssel próbálja megakadályozni, hogy - a már csak bejelentési kötelezettséghez kötött - családiház-építések nyomán ízléstelenné váljanak a kerület utcái, írja a HVG. Évi félmillió forintos helyi adót vetnének ki a kerület szempontjait figyelmen kívül hagyó építkezőkre.

Az önkormányzat szerint a giccsadóra azért van szükség, hogy azt követően se épülhessenek a kerületi szabályozással össze nem egyeztethető lakóépületek, hogy a kormány a 300 négyzetméter hasznos alapterületű új házaknál 2016-tól megszüntette az engedélyeztetési eljárást.

A kormánynak az volt a szándéka az egyszerűsítéssel, hogy az újonnan felépítésre kerülő lakóházakhoz kötődő adminisztrációs terheket enyhítsék. Az építésügyi szakemberek ugyanakkor sorra fogalmaznak meg kétségeket az építési kultúra további alakulásával kapcsolatban, mivel így lényegében szabaddá vált a pálya a magánépíttetők előtt: megszűntek a korlátozások a házak tömegformálásával, színezésével kapcsolatban.

Ráadásul a 300 négyzetméternél kisebb új lakóépületek egyszerű bejelentése nem minősül kérelemnek, így az annak benyújtásától számított 15 nap elteltével már kezdődhet is a kivitelezés. Ennek során az építésügyi hatóság egyáltalán nem, az építésfelügyeleti hatóság pedig csak korlátozottan vizsgálhatja a helyi építési szabályok betartását. Mindezek nyomán „az építészeti minőség és a településkép romlása várható”, írják  a Bús Balázs polgármester által a csütörtöki közgyűlés elé terjesztett tervezetben.

A terv szerint a helyi előírásoknak nem megfelelő épületeket új adófajta sújtaná, ami egyfajta települési giccsadóként működne. Azokra az épületekre terjedne ki, amelyek a főbb építési előírásoknak ugyan megfelelnek, de a helyi, egyedi övezeti és településképi előírásokat nem veszik figyelembe, és így megbontják az utcakép esztétikai egységét. Mivel az adót nem vagyoni típusú adóként vezetnék be, elsődlegesen nem az adóztatott ingatlan értéke, nagysága képezné a tárgyát, hanem a kerületi szabályoktól való eltérés ténye. A tervezett adó mértéke elég elrettentő hatású:

évi 500 ezer forint lenne.

A parlament két éve lényegében szabad kezet adott az önkormányzatoknak a helyi adók kivetésében, így az esztétikai szempontokon nyugvó adó bevezetésének nincs törvényi akadálya – vélik az önkormányzatnál, ahol még csütörtökön döntenek az új szabályról. 

Ha ismer olyan családi házat Óbudán, amely beleeshet az adósújtotta kategóriába, küldje el nekünk a képét az tema+giccs@index.inda.hu címre!  • Tippek
  • Árfolyam