Új hatóság alakul a közpénzügyek ellenőrzésére

2016.01.28. 11:06 Módosítva: 2016.01.28. 11:11

A Magyar Idők értesülései szerint már közel a közpénzügyi hatóság megalakulása. Az új szervezet feladata a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzése lesz. A kormányzat célja a piaci viszonyok korlátok között tartása és a nagyobb visszaélések - brókerbotrányok grandiózus áfacsalások - megakadályozása lehet.

Ehhez hasonló feladatköre mostanáig az NGM-nek volt, amiről azonban a Quaestor-botrány kitörése után bebizonyosodott, hogy nem végezte kellő hatékonysággal a munkáját: hiába szűrte ki már 2014-ben a Quaestor könyvvizsgálatát végző céget az NGM közfelügyeleti hatósága, az továbbra is zavartalanul működhetett. Az MNB ekkoriban javaslatcsomagot nyújtott be a saját jogkörének növelése érdekében, de most úgy tűnik, a kormány inkább új hatóságot hoz létre a feladatra. 

A közpénzügyi hatóság létrehozásán állítólag már javában munkálkodnak, így nincs akadálya annak, hogy a szervezet rövid időn belül megkezdje munkáját. A tervek szerint a hatóság a képzési követelmények meghatározásáért, a működési engedélyek kiadásáért és a hiányosságok feltárásáért felelhet. Előfordulhat, hogy a kormány ebben a szektorban is korlátozni szeretné a versenyt: a Magyar Idők szerint a könyvelési és más díjak figyelemmel kísérése, illetve az "irreális árverseny megfékezése" is az elképzelhető feladatok között szerepel.

Erre utal az is, hogy Pankucsi Zoltán adóügyi helyettes államtitkárán január közepén arról beszélt: a pénzügyi-számviteli szakmának el kell kerülnie az olyan árversenyt, amely már a szolgáltatások színvonalát veszélyezteti. 

A hatóság kialakításának hátterében az utóbbi idők pénzügyi botrányai állnak. Az adóügyi és a pénzügyi visszaélések szoros kapcsolatban vannak a hiányos a pénzügyi és az adószakmai ellenőrzéssel.