Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Egy évtizede nem folyt be ennyi adó az üzemanyag után

2016.01.30. 08:17

A tavalyi üzemanyag értékesítésből 600 milliárd forintnyi jövedéki adó folyt be az államkincstárba, míg a dohánykereskedelemből 300 milliárd, az alkoholfogyasztásból pedig 100 milliárd forint – írja a Magyar Idők szombati száma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján.

A lapot idéző MTI szerint az üzemanyagok után fizetett jövedéki adó az elmúlt évtized legmagasabb bevételét hozta 2015-ben. A jelek szerint a cigarettapiac is meglendült, az egy évvel korábbinál félmilliárddal több, 7,1 milliárd szál került legális forgalomba. A fogyasztási dohánynál szintén emelkedés figyelhető meg: míg 2014-ben 5700 tonnát forgalmaztak, tavaly már 11 hónap alatt 5900 tonna került a piacra.

Suller Attila, a NAV sajtófőnöke a GfK Piackutató Intézet felmérését idézve azt is közölte, hogy 2015-ben az egy évvel korábbi állapothoz képest másfél százalékkal csökkent az illegális cigaretták piaca Magyarországon, ami a szigorú ellenőrzések mellett a hazai fogyasztási szokások megváltozására is visszavezethető. Sokan vásárolnak kész cigaretta helyett vágott dohányt saját készítésű cigarettához, mert az utóbbi olcsóbb.

A statisztika szerint tavaly több pezsgőt és sört vásároltak a fogyasztók, pezsgőből novemberig 10,5 millió liter kelt el, ami félmillió literrel több az előző év első tíz hónapjára jutó mennyiségnél. 

Összességében az államkincstár jó évet zárt 2015-ben, a dohány és az alkohol utáni jövedékiadó-bevétel is jelentős volt, de az üzemanyagok terén különösen kiemelkedő summa folyt be – írja az MTI.