Jó nagy lufi lesz a csokból

2016.02.01. 08:23

Nemsokára kiderül, mekkora problémát okoz az építőiparban a szakmunkások hadának külföldre vándorlása és a megfelelő utánpótlás hiánya - írta a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) tanulmányára hivatkozva a hétfői Világgazdaság.

A KFIB a családok otthonteremtési kedvezményének és az új lakások áfacsökkentésének hatását vizsgálta, az elemzés szerint előbb óriási keresletre, majd mire az építőipar felfejlődik, akár nagymértékű túlkínálatra és a buborék kipukkadására lehet számítani.

A KFIB elemzése szerint a jelenleg külföldön dolgozó szakmunkások hazatérésére nem lehet számítani, a szakképzési területek átszervezésével pedig három-négy év múlva lépnének a piacra a szakmunkások, épp akkor, amikor a piaci kereslet már kezd majd lecsengeni.

A lap megjegyezte: a Központi Statisztikai Hivatal szerint a 2000-es évek közepén még mintegy 330 ezren dolgoztak az ágazatban, tavaly már csak 270 ezren, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége tavaly jelezte, hogy nincs elegendő szakképzett munkaerő a piacon.

Ha a gazdaságban állást találna minden olyan munkanélküli, aki a legutóbbi munkahelyén építőipari vagy bármilyen ipari tevékenységet végzett, évente akkor is legfeljebb 1,6 millió négyzetméterrel tudnák a jelenlegi fölé emelni az épített lakások összterületét. Így a szakemberhiány miatt az új lakások száma legfeljebb évi 20 ezerrel növekedhet a jelenlegi szinthez képest, és ez is csak négy év alatt érhető el - írta a Világgazdaság.