Magyar lett a Nemzetközi Energiaügynökség egyik vezetője

2016.02.02. 10:29

Varró Lászlót nevezték ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezető közgazdászának, áll a szervezet közleményében. A magyar szakember Fatih Birolt váltja a poszton, aki 2015. szeptemberében lett a párizsi székhelyű IEA ügyvezető igazgatója. 

Varró 2011-ben kezdett a szervezetnél dolgozni, mostani kinevezése előtt a szén-, gáz- és árampiaci igazgatóság élén állt, és az IEA Áram-ellátásbiztonsági Akciótervén dolgozó munkacsoportot vezette. Ez a részleg átfogó elemzéseket készít arról, hogyan lehetséges az áramellátás folytonosságának biztosítása alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerre való átállás mellett. Ezen kívül szerepet vállalt az IEA álláspontjának kialakításában a klímapolitikai célkitűzésekkel összeegyeztethető energiaelőállítás-finanszírozásról.  Az IEA előtt Varró a Magyar Energiahivatal igazgatója, majd a Mol vezető közgazdásza, később stratégiai fejlesztési igazgatója volt. 

Új pozíciójában Varró a gazdasági és befektetési osztályt vezeti majd. Az Economics and Investment Office (EIO), egy újonnan létrehozott részleg az IEA-n belül, melynek célja, hogy megalapozott és konzisztens gazdasági és módszertani támogatást nyújtson az ügynökség munkájához. Magyar szakember korábban még soha nem volt ilyen magas beosztásban az ügynökségnél.