Alfréd
-2 °C
2 °C

13 milliós bírság az OTP-nek

2016.02.04. 15:06

Az MNB csütörtöki határozata szerint az OTP több szempontból is szabálytalanul működött, ezért 13 millió forintos bírságot szabtak ki a bankra, írja az MTI. A hitelintézet megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendeletnek a fizetési megbízások tárgynapi teljesítésére, a jóvá nem írható átutalások visszautasítására, a fedezethiány miatt nem teljesíthető beszedési megbízások sorbaállítására, a hatósági átutalások feldolgozására, a fizetési műveletek haladéktalan jóváírására, valamint az értéknap használatára vonatkozó rendelkezéseit is.

Az MNB súlyosbító körülményként értékelte, hogy a jogszabálysértés számos szolgáltatás terén előfordult, huzamosan, a hitelintézet számlavezető rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe beépítve állt fenn, valamint, hogy a nem haladéktalan jóváírás és nem megfelelő értéknap alkalmazása jelentős számú fizetési műveletet érintett. Határozatában kötelezte a bankot, hogy a pénzforgalmi törvényben és az MNB rendeletben foglaltak teljesítése érdekében legkésőbb 2016. március 31-ig tegye meg a szükséges intézkedéseket, és azt követően folyamatosan biztosítsa a pénzforgalmi jogszabályok betartását.

Azt is előírta, hogy a hitelintézet legkésőbb 2016. május 31-ig adatok és dokumentumok küldésével igazolja a szabálysértések megszüntetését. A jegybank pénzforgalmi ellenőrzései során kiemelten figyelembe veszi a fogyasztók jogainak érvényesülését, illetve a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírására vonatkozó követelmények betartását, mert ezek megsértése csökkenti az ügyfeleknek a pénzforgalmi szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési módok iránti bizalmát.