Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Összecsapások és általános sztrájk Athénban

2016.02.04. 14:42 Módosítva: 2016.02.04. 14:43

Százezrek mentek utcára csütörtökön Görögországban a kormány által tervezett nyugdíjreform és adóemelések elleni tiltakozásul, írja az MTI. A fővárosban mintegy 50 ezer fő részvételével zajló megmozduláson összecsapások törtek ki tüntető fiatalok és a rendőrség között.

Az egyenruhások azután léptek közbe, hogy az Athén központjában menetelő tömegből kiváló fiatalok Molotov-koktélokkal és kövekkel kezdték el dobálni őket. A rendőrök válaszul könnygázt és villanógránátot vetettek be, az incidensben eddig nem sebesült meg senki.

Görögországban csütörtökön 24 órás sztrájkba lépett a tervbe vett kormányzati intézkedések miatt az állami és a magánszektor dolgozóit képviselő két legnagyobb szakszervezeti tömörülés közel 2 millió tagja. Az ADEDY és GSEE a munkabeszüntetéssel a nyugdíjcsökkentés és a nyugdíjkorhatár emelése, valamint a tb-járulék növelése ellen tiltakoznak. A sztrájk miatt teljesen leállt az élet az országban: nem nyitottak ki az üzletek, a benzinkutak, nem dolgoznak a taxisok, az árufuvarozók, nem üzemelnek a kompok, továbbá nem vették fel a munkát az ügyvédek, az adóhivatalok, önkormányzatok és a kórházak dolgozóinak egy része sem. A sztrájk a nemzetközi légi közlekedést nem érinti.

A görög média szerint a mostani az utóbbi évek egyik legnagyobb szabású tiltakozó megmozdulása az országban. Az Alekszisz Ciprasz vezette kormánykoalíciónak szűk többsége van a parlamentben, s megfigyelők szerint nem lesz könnyű dolga a nyugdíjreform keresztülvitelével. A választók ugyanis számos képviselőt arra szólítottak fel, hogy ne támogassa a tervezetet, amivel viszont egy újabb politikai válságba taszíthatják az országot.