Sok pénzért fűtjük az utcát

2016.02.04. 15:29

Sokba kerül a magyaroknak a fűtés, és az energia nagy része kárba vész a lakások rossz szigetelése miatt, írja sajtóközleményében az Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország.

Az év leghidegebb hónapjában, januárban a családok 54 százaléka átlagosan 25-30 ezer forintot, 11 százaléka pedig 30-40 ezer forintot költött fűtésre, 12 százalékuk esetében viszont a 45-50 ezer forintot is elérte ez a kiadás. A magas fűtési költségek részben abból adódnak, hogy a magyar családok 79 százaléka nem megfelelően szigetelt ingatlanban lakik. Egy családi ház fűtési energiaveszteségének 20-35 százaléka a falakon, 15-25 százaléka a tetőn, a födémen, 10-15 százaléka pedig a padlón realizálódik.

Mindössze a lakosság ötödének otthona szigetelt teljes körűen, azaz a falakon és a tetőtérben is a Knaus Insulation és a Szeretlek Magyarország közös felmérése szerint. A nem szigetelt otthonban élő családok 70 százaléka tervezi javítani otthona energiahatékonyságát, de közülük minden második család csak valamilyen támogatást igénybe véve tudna belevágni a projektbe. 

Az ő terveiket némileg visszavetheti, hogy tavaly év végén kiderült, mégsem lesz EU-s pénzből vissza nem térítendő támogatás lakossági energiahatékonysági korszerűsítésre. A vissza nem térítendő összegeket a kormány teljes egészében a közintézményeknek csoportosítja át, a lakosság számára pedig kedvezményes kölcsön lesz elérhető.