Vilmos
21 °C
32 °C

4G-nagyhatalom Magyarország

2016.02.05. 14:46

A magyar mobilszolgáltatók 4G szolgáltatásai átlagosan másodpercenként 28 megabit letöltési sebességet biztosítanak a felhasználóknak, írja az MTI az OpenSignal legfrissebb jelentése alapján. Ezzel Magyarország mobilnetezési feltételek szempontjából a világ harmadik legjobb hely  a világon. 

Az összegzés szerint a lista elején Szingapúr szerepel, másodpercenként 37 megabites letöltési sebességgel, a 4G letöltési sebesség globális átlaga pedig csupán másodpercenként 13,5 megabit. A felmérésben vizsgálták azt is, hogy a mobilhálózatra kapcsolódó eszközök idejük mekkora részében használnak 4G szolgáltatásokat, ebben a tekintetben is az élmezőnyben van Magyarország, 79 százalékos átlagával a kilencedik helyre került.

Mind a sebességét, mind a 4G használatának időarányát tekintve a kontinens legjobbjai közt található az OpenSignal statisztikái szerint a Telekom és Telenor 4G-s adathálózata. A felhasználói mérések átlaga szerint a Telekom a világ kilencedik, a Telenor a világ tizenharmadik leggyorsabb 4G-szolgáltatását nyújtja. A szolgáltatók saját adatai szerint a Telekom több mint 97 százalékos, a Telenor 97 százalékos, a Vodafone pedig 90 százalékos országos lefedettséget nyújt.

A 4G-hálózatok fejlődési üteme rendkívül gyors: míg egy évvel korábban egy másodpercenként 20 megabitet meghaladó átlagos letöltési sebesség még kiemelkedő eredménynek számított, addig az idén már a világ 142 4G-vel lefedett országából 15-ben érhető el ennél gyorsabb 4G-mobilinternet. Ezzel együtt Európa számos országában - különösen Németországban, Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban - még a 3G-n alapuló mobilinternetes szolgáltatások dominálnak, pedig azokkal jóval költségesebb szolgáltatni a 4G-nél.