Valér
2 °C
8 °C

Az Európai Bizottság áldását adta az MNB Rossz Bankjára

2016.02.10. 17:17

Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. működését, így a társaság elkezdheti a problémás ingatlanhitelek átvételére kitalált társaság hamarosan megkezdheti működését, mondta Nagy Márton MNB-alelnök szerdai sajtótájékoztatóján.

Az EB a módszertani átvilágítás után megállapította, hogy a jegybank és a köznyelvben "Rossz Bankként" emlegetett MARK által a problémás eszközportfóliók vásárlására kidolgozott módszertan piaci árazást biztosít, és nem tartalmaz állami támogatást a programban részt vevő pénzügyi intézmények számára. Ezzel elhárult az utolsó akadály az indulás elől. 

A MARK 2016. február második felében hivatalosan is meghirdeti az eszközvásárlás feltételeit, ezt követően 15 hónapig tart a vásárlási szakasz, amelyben minden pénzügyi intézmény részt vehet. A részvétel önkéntes, de a MARK minden, a feltételeknek megfelelő portfólióra kötelező vételi ajánlatot tesz.  A jegybank alapította társaság a kereskedelmi bankok rossz projekt- és kereskedelmi ingatlanhiteleit vásárolná fel, hogy a pénzintézetek a rossz eszközöktől megszabadulva jobban bekapcsolódjanak a vállalati hitelezésbe. A MARK kizárólag teljes portfóliókat vásárol a hitelintézetektől, beleértve a legrosszabb minőségű eszközöket.

Nagy kezdőlökés után nyereségesnek kéne lennie

Kandrács Csaba, MARK Zrt. vezérigazgatója az mondta, számukra

a legjobb eszköz is rossz minősítésű.

A társaság három üzletága - követeléskezelés, ingatlankezelés és fejlesztés, valamint komplex követelési szolgáltatás - 300-500 eszköz kezelésére készül a portfólióépítés időszakában.

A hitelintézetek március elejétől, három hónapon belül regisztrálhatnak, majd a piaci után a MARK árajánlatot tesz valamennyi eszközre. A nem teljesítő hitelek kivásárlása után az eszközkezelő modellezi a lehetőségeket és minden követelésnek, ingatlannak megkeresi a megfelelő hasznosítást. A rossz portfóliókra más szereplők is ajánlatot tehetnek, amennyiben ellenajánlatával a versenytárs nyer, a MARK felajánlja a megvásárolt eszközök kezelését operatív szinten, ezzel is gyorsítva a nem teljesítő hitelállománytól való megtisztulást.

A jegybank első körben 300 milliárd forint forrást biztosít a MARK Zrt.-nek a működése megkezdéséhez, a zrt. azonban profitorientált cégként működik majd, középtávú cél a tőkepiaci refinanszírozás, hogy minél hamarabb piaci alapokra helyezzék a vállalat működését. A MARK Zrt. nem kíván állandó szereplő lenni a piacon, csak katalizátor szerepet tölt be, mondta a vezérigazgató. A tervek szerint a MARK-projekt, a problémás eszközök vásárlása, kezelése és eladása 10 évig tart majd, ebből 1 év az előkészítési ciklus, mintegy 15 hónap a befektetési és 7 év az értékteremtési periódus.

Felpörgetnék vele a hitelezést

Az Európai Bizottság szerdai közleményében kiemelte, ha egy tagállam magánbefektető módjára segít ki egy bankot, és a vállalt kockázatért a magánbefeketetők számára is elfogadható mértékű díjazást kap, akkor a beavatkozás nem minősül állami támogatásnak. A bizottság azt ellenőrzi, hogy az állam ne vállaljon több kockázatot annál, mint amit egy magánbefektető vállalna. Ha az állam a piaci áron felül fizet a nem teljesítő hitelért, vagy a magánszereplők által elvártnál alacsonyabb garanciadíjjal elégszik meg, akkor a beavatkozás állami támogatásnak minősül, és csak akkor hajtható végre, ha a bankot az állami támogatásra vonatkozó uniós szabályoknak és a vonatkozó helyreállítási és szanálási szabályoknak megfelelően szanálják.

A "Rossz Bank" olyan nem teljesítő hiteleket vásárol a bankoktól, amelyek fedezetéül kereskedelmi ingatlanok szolgálnak, például irodaépületek, hotelek, kiskereskedelmi ingatlanok, bevásárlóközpontok, telkek vagy ipari ingatlanok, például raktárak. Szakértők szerint a MARK elindulása javítja a bankrendszer vállalati hitelportfólióját, működése hatására a vállalati szegmensben 2017 első fél évében már 5 százalék körüli szintre csökken a nem teljesítő hitelek aránya és élénkülni kezd a hitelezés. 

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft