Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Bitcoinnal fizethet a Budapest Taxikban

2016.02.10. 22:06

Februártól akár Bitcoinnal is fizethetünk a Budapest Taxi flottájában - derül ki a rendszert üzemeltető CoinPay Zrt. közleményéből.

A CoinPay Zrt. egy olyan rendszert fejlesztett, amiben ha egy vásárló birtokol Bitcoint, és rendelkezik mobiltelefonján Bitcoin tárcával, akkor bármilyen szolgáltatás igénybevételekor – jelen esetben a taxiban a célállomáshoz megérkezve – az elfogadóhely saját, egyedi azonosítóként funkcionáló QR-kódjának beolvasása után megadhatja saját Bitcoin-tárcájában a fizetni kívánt összeget.

Elég egy QR-kód

Ezáltal az elfogadóhely mentesül az infrastruktúra szükségétől, elég csak egy QR-kódról szóló matrica. A fizetett összegről pedig már forintban érkezik meg perceken belül a vállalkozás részére az értesítés. A taxikban a vásárlásról helyben kaphat nyomtatott számlát az utazó, de bármilyen más módon is hozzáférhető az igazolás, e-mailben, vagy akár smsben is, az elfogadóhellyel való megállapodás és a praktikus élethelyzet függvényében.

A Bitcoinnal történő fizetéstől az elfogadóhelyek leginkább az árfolyamkockázat miatt szoktak félni, ami nem is alaptalan, hiszen a Bitcoin árfolyama pillanatok alatt nagyot változhat. Ez a cégek számára azért rizikós, mert ha mondjuk egy kávézó két cappuccinoért meghatározott összegű Bitcoint kap, az akár már a következő percben is sokkal kevesebbet érhet. 

Ezt a CoinPay úgy küszöböli ki hogy a tranzakciót követően azonnal konvertálják váltási költség nélkül az elfogadóhely vállalkozása által kívánt devizára – Magyarországon forintra – a Bitcoinban fizetett összeget.

Az MNB szerint érdemes vigyázni

Az MNB közleménye szerint az egyes fizetésre használható virtuális eszközök (így különösen a bitcoin) sokkal kockázatosabbak, mint a felhasználók által már jól ismert elektronikus fizetési megoldások, például a bankkártya vagy az elektronikus pénz.

Az MNB felhívta a figyelmet arra, hogy az olyan virtuális fizetőeszközöknek, mint a bitcoin, nincs kibocsátójuk, nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának felügyelete alá sem, nincsenek megfelelő felelősségi, garanciális, kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés, lopás esetén védenék a felhasználók érdekeit.

Az MNB közlése szerint mindemellett a felhasználási értékük is gyorsan változhat, amely tovább növeli kockázatosságukat. Az MNB ezért azt javasolja, hogy a felhasználók legyenek rendkívül körültekintőek, fokozott óvatossággal járjanak el, mielőtt ilyen eszközöket, például bitcoint használnak.