Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Megjelent a csokos rendelet

2016.02.10. 20:41

Megjelent az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, valamint a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló új rendelet szerdán a Magyar Közlönyben.

A családi otthonteremtési kedvezmény legmagasabb összege új lakás építésénél vagy új lakás vásárlásánál egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2 millió 600 ezer, míg három vagy több gyereknél 10 millió forint. Használt lakás vásárlásánál, bővítésénél a családi otthonteremtési kedvezmény összege egy gyermek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer és négy vagy több gyermek esetén 2 millió 750 ezer forint.

A rendeletet ide kattintva tudja megnézni. A csok szabályai ezzel a rendelettel véglegesednek, a korábbi rendelet alapján a szabályokkal több cikkben is foglalkoztunk, amiket ide, ide és ide kattintva olvashat el. Az összes csokkal kapcsolatos cikkünket itt éri el egy helyen.

Ezekhez képest volt néhány változás, amit Lázár János január közepén jelentett be. Ez alapján:

  • Eltörölték a 30 milliós plafont. A csok szabályozása szerint a 10 milliós támogatás mellé felajánlott, 3 százalékos kamattal felvehető 10 millió forintos hitellel csak olyan ingatlant lehetett venni, ami a telekár és az áfa nélkül, bekerülési áron nem drágább, mint 30 millió forint. A februári döntéssel ezt teljesen eltörlik.
  • Változott, hogy hol lehet új lakást, házat építeni. A tervezett kormányrendelet után külterületeken, illetve zártkerti területen is lehet majd építkezni.
  • Változik, mit is jelent az összkomforttal kapcsolatos elvárás. A jövőben összkomfortosnak tekintik majd a kedvezmény igénybevételénél, ha nincs ugyan vízvezeték, de iható víz van, illetve nem lesz kötelező elvárás a szennyvízvezeték sem.
  • A közhasznú foglalkoztatásból élőknél Lázár úgy fogalmazott, náluk reális esély arra van, hogy használt lakást vásároljanak, vagy lakásfelújítást végezzenek. Ennek az értékét a kormány az új szabályozással eleve megemelte a korábbiakhoz képest, de nyitott arra, hogy a keretösszeget újratárgyalja, esetleg megemelje.