Vészhelyzet van a Deutsche banknál

2016.02.10. 10:32

Azt fontolgatja a Deutsche Bank, hogy több milliárd euró értékben vásárolna vissza kötvényeket, írja a Financial Times. A német bank részvényei esését próbálja megfékezni a lépéssel.

A pénzintézet részvényei 40 százalék körül estek idén, csak szerdán 4,27 százalékkal értek kevesebbet, mint előző nap. A pánik megfékezésére szolgál a vészhelyzeti visszavásárlási terv, amellyel az 50 milliárd eurós senior kötvényállományt céloznák meg. A bankoknak lehetőségük van a tőkéjük megerősítése érdekében visszavásárolni a kibocsátott kötvényeiket a hitelezőiktől.

Nem csak a Deutsche Bank van bajban, a részvények esése szinte a teljes európai bankszektort érinti. Ennek egyik oka az alacsony olajár, ami a bankok energiaszektor felé fennálló kitettsége miatt a pénzintézetek piacán is érzékelteti hatását. A CNBC szerint több mint egy tucat európai bank kitettsége haladja meg a 100 milliárd dollárt, miközben a három legnagyobb hasonló kitettséggel rendelkező amerikai bank (Bank of America, Citigroup, Wells Fargo) összesen 60 milliárd dollárnyi állománnyal rendelkezik, ráadásul jóval nagyobb teljes eszközállomány mellett.

A másik ok a jegybankok nem túl szigorú monetáris politikája lehet. Az inflációs várakozások 2009 óta nem voltak ilyen alacsonyak, és a piac nem számít rá, hogy jelentős szigorítás jönne a Fed kamatpolitikájában, ami szűkíti a bankok lehetőségét profitjuk növelésére. 

A DB helyzetét ezeken kívül tovább rontják a pletykák, amelyek szerint a legnagyobb német banknak hamarosan fizetőképességi gondjai lehetnek, bár az igazgató, John Cryan és a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble több alkalommal is nyilvánosan kijelentették, hogy minden rendben van a pénzintézet működésével.   • Tippek
  • Babaváró hitel