Ágnes
-1 °C
2 °C

A menzákat is államosítaná a kormány

2016.02.11. 19:40

A kormány azt szeretné, ha hosszabb távon állami kézbe vagy állami felügyelet alatt működő piacokra kerülne a a szennyvíz-, ivóvíz-, gáz-, áramszolgáltatás, a távfűtés, hulladékkezelés és a közétkeztetés is – erről Lázár János beszélt egy Hódmezővásárhelyi lakossági fórumon még kedden. Lázár szerint ez azt jelentené, hogy az ezeken a területeken dolgozó cégeknek tudomásul kellene venniük, hogy a lakosság kiszolgálásán nem termelhetnek profitot, az állam pedig ezzel fogja megvédeni az embereket attól, hogy a rezsijük irreálisan emelkedjen.

Hogy a közétkeztetés hogy jön a rezsibe, azt nem igazán tudni, az iskolai menzákra és közkonyhákra főző cégek szerint viszont ebben a szektorban aligha fog működni a nonprofit modell. A Vs.hu-nak nyilatkozó cégvezetők szerint az önkormányzatok már így is keveset fizetnek a közétkeztető cégeknek.

Az önkormányzatok, amelyekkel az iskolai menzákra szállító cégek szerződésben állnak, már most is elég alacsonyan határozzák meg azt, hogy mennyiből kell megfőzni egy adag ételt, ráadásul amióta a kormány rendeletben határozta meg, hogy egészségesebb ételeket kell adni a gyerekeknek, egy adag étel még több pénzből jön ki, így kevesebbet is lehet rajta keresni.

A hulladékgazdálkodás területén a kormány már elkezdte a centralizációt azzal, hogy létrehozott egy állami hulladékgazdálkodási zrt-t, ez viszont egyelőre nem magát a hulladékkezelést központosította, csak a számlázási rendszert rendelte egy céghez, vagyis az országban továbbra is több mint 140 cég viszi el áprilistól a szemetet, de mindenki egy állami cégnek fizeti majd ki ennek a díját.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft