Még drágább lesz a felcsúti kisvasút

2016.02.11. 15:43

Egymilliárd helyett majdnem nyolcmilliárdból jön az újabb, Felcsút környéki kisvasút. Egészen pontosan Etyek és Bicske közt megy majd az újabb beruházás, írja az Origo. Szerintük ez már el is dőlt, az NFM, a MÁV és egy sereg hivatal egyhangúlag úgy látta jónak, ha a drágább verzió valósul meg, így viszont össze lehet majd kötni még egymilliárdért a felcsúti kisvasúttal az újat. 

Sok érv szólt volna amellett, hogy ha már kisvasutat tesznek Etyekre, akkor az menjen észak, azaz Herceghalom felé, mivel nagyjából nyolcadannyiba kerülne, és úgy sokkal könnyebben el lehetett volna érni a turistákat, azaz a logisztikai központnak számító fővárost. A megvalósuló drágább verzióval az is gond, hogy nem érinti az olyan látványosságokat, mint az óriási etyeki filmstúdiók vagy a göböljárási tavak.

Viszont egy mellékprojektben még összekötik Bicskét Felcsúttal kisvasúton is, és így Etyekről is el lehet érni majd kivasutazva egyenesen a felcsúti fociakadémiát. A Speciálterv által készített megvalósíthatósági tanulmány szerint a Felcsút felé menő új, etyeki kisvasút így évi 28,6 milliós veszteséget termel majd. A két új szakasz pedig így összesen 9 milliárd forint lesz. Ebben nincs benne az "alap" felcsúti kisvasút, ami uniós pénzből ment még egy korábbi döntés nyomán.