Milliárdos tartozásai vannak két budapesti kórháznak

2016.02.11. 11:43

Az Állami Számvevőszék befejezte a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet 2008-2013 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzését, derül ki az ÁSZ közleményéből. A kórházaknál hiányosságokat találtak az integritásalapú működést biztosító belső kontrollrendszer kialakításában és működtetésében, és szabálytalanságok voltak a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén is.

A Péterfy Sándor Utcai Kórház Közép-magyarországi régió legnagyobb egészségügyi szolgáltatója, feladata közel 450 ezer budapesti lakos folyamatos ellátása. Az irányító szervi hatásköröket 2012. január 1-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolta, egyes fenntartói, irányítói jogokat pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (korábban: GYEMSZI) gyakorolja.  

 

A Kórház fizetőképessége az ellenőrzött időszakban nem volt biztosított, nem tudta határidőre kifizetni a beszállítóit. A szállítói kötelezettség állománya a 2008. január 1-jei mintegy

600 millió forintról a 2013 végére több mint 2,6 milliárd forinttal növekedett,

annak ellenére, hogy a Kórház a szállítói kötelezettségek csökkentésére összesen közel 3,2 milliárd forint támogatást kapott.

A Kórház a vonatkozó jogszabályt megsértve nem folytatott le közbeszerzési eljárást mintegy 500 millió Ft értékben, a közbeszerzési előírásokat hiányosan érvényesítette. A Kórház vagyona mintegy 9,4 milliárd forintról a 2013. év végére 8,3 milliárd Ft-ra csökkent, a végrehajtott beruházások nem ellensúlyozták az eszközök elszámolt amortizációjában megjelentő avulást.

 Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház a főváros dél-pesti kerületeinek, valamint a hozzá kapcsolódó agglomeráció településeinek fekvő- és járóbeteg-szakellátási tevékenységét végezte, közel 400 ezer fő egészségügyi ellátásáért felelt. 

Az intézmény fizetőképessége 2011-től nem volt biztosított, ők is rengeteg tartozást halmoztak fel. A szállítói kötelezettség állománya az ellenőrzött időszakban 451,8 millió forinttal, vagyis

93 százalékkal emelkedett annak ellenére, hogy a 2010-2013-ig összesen 780,3 millió forint konszolidációs támogatást kapott.

A lejárt szállítói tartozásállomány és a késedelem mértéke az ellenőrzött időszak végére emelkedett. A GYEMSZI a vonatkozó jogszabályt megsértve nem gondoskodott teljes körűen a közbeszerzések központosított lefolytatásáról. Az amortizációt itt sem ellensúlyozták a beruházások, az eszközök használhatósága csökkent. A mérlegben kimutatott eszközök és források értékének megállapítása, nyilvántartása nem felelt meg az előírásoknak.

Az ÁSZ az ellenőrzés után javaslatokat tett a kórházak igazgatóinak, amelyek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.