Sokkal több disznót fogunk enni

2016.02.11. 13:04

A Spar szerint 10-15 százalékkal több disznóhúst fogunk idén enni, írja az MTI. Ezt nekik azért is fontos előrejelezniük, mert a kiskereskedelmi láncok közül nekik van egyedül saját húsüzemük Magyarországon. Bicskén tavaly 14600 tonna sertéshúst dolgoztak fel, ami így idénre akár 17 ezer tonna közelébe is érhet.

Az NGM közben annak örül, hogy az áfacsökkentés szerintük pont  megjelent a fogyasztói árakban, hiszen a januári disznóhúsárak szinte pont 17 százalékkal lettek olcsóbbak, mint tavaly januárban. Valószínűleg a legjelentősebb részben tényleg az áfacsökkentésnek lehetett hatása, de az NGM állítása elég pontatlan, hiszen más hatások is alakítják a sertésárakat, 15 százalék körüli csökkenés simán előfordult korábban is. Ha valakinek van kedve disznóhúsárakat nézegetni, akkor a Sertésinformációs Rendszer az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján a rendelkezésére áll. 

Egyébként bővebben arról, hogy a kormány miért akarhatja megduplázni a mérsékelten egészséges disznóhús hazai fogyasztását, és hogy ez kinek jó, arról itt olvashat