Szigorodott is a csok

2016.02.11. 13:52

Kijöttek szerdán a rendeletek, amikkel módosították a csok eddigi szabályait. Ezekről bővebben itt olvashat.

Azonban van bennük egy sokak számára jelentősebb szigorítás. Akinek ugyanis régebben óta épült háza, az most pórul járt, mert az áfa-visszaigénylés számláit már csak 2015 január elsejétől fogadják el. Így az érintettek a korábban várt ötmillió forint helyett csak a töredékét fogják tudni visszaigényelni, amiről tavalyi vagy már idei számlájuk van. 

Korábban csak annyi volt megadva, hogy még használatba vételi engedély nem lehetett kiadva a házra, és 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedéllyel rendelkező új házra vagy lakásra lett volna igénybe vehető.

A csok adóvisszatérítési részénél jó tudni, hogy 27 százalékos áfánál az épp aktuális szabályozásból az következik, hogy legalább bruttó 23,5 millióról kell számlát vinni, hogy kihasználjuk a maximális, 5 milliós támogatást.

A csok szabályai ezzel a rendelettel elvileg most már tényleg véglegesedtek, a korábbi rendelet alapján a szabályokkal több cikkben is foglalkoztunk, amiket ide, ide és ide kattintva olvashat el. Az összes csokkal kapcsolatos cikkünket itt éri el egy helyen.