Hétfőig kérhető az egyszerűsített bevallás

2016.02.13. 11:04

Február 15-ig kérhetjük az adóhatóságtól, hogy készítsenek a személyi jövedelemadó (szja) bevalláshoz egy ajánlatot. Ezzel megspórolható az adóbevallásra fordítandó idő - írja az MTI. Az egyszerűsített bevallást azok választhatják, akiknek munkáltatótól, kifizetőtől volt jövedelmük, és - a bevallási nyilatkozattól eltérően - azok is, akik kedvezményt érvényesítenek. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) annak készíti el az ajánlatot, aki ezt nyilatkozatban kéri. Ebben az esetben az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján dolgozik, és az ajánlatot május 2-ig közli az adózókkal. Ha az adózó egyetért annak tartalmával, nem kell semmit tenni, az ajánlat általa benyújtott bevallásnak minősül május 20-án. Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, az aláírt - javított adatokkal kiegészített - példányt május 20-ig kell visszajuttatni az adóhatósághoz. 

Az egyszerűsített bevallást a 1553NY jelű nyilatkozaton kell kérni, és február 15-ig kell eljuttatni a NAV-hoz (levélben, személyesen vagy az ügyfélkapun keresztül). A nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálatain lehet beszerezni vagy le lehet tölteni az adóhatóság honlapjáról.

Az egyszerűsített bevallás is lehetővé teszi, hogy rendelkezzünk az adó 1+1 százalékáról a civil szervezetek, egyházak, illetve a Nemzeti Tehetség Program javára. A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, azok adószáma, illetve technikai száma is megtalálható.