Szegedi sofőrökért sztrájkolnának tescósok

2016.02.16. 07:55
Nem ugyanannyit keresnek szegedi és a budapesti vagy győri házhozszállításnál dolgozó Tesco-sofőrök a borravalót nem számítva. Budapesten ráadásul még így is alacsonynak számítanak a bérek, könnyű más munkát is találni, ezért nagy a fluktuáció. Ezt megakadályozná a központ magasabb bérekkel, de a szegediek kiakadtak, hogy akkor ők is kérnek béremelést, sőt a budapestiekénél némileg nagyobbat is.

Sztrájkolna a Tesco online szolgáltatásánál dolgozó pár száz ember, írja a Magyar Idők.  

A sofőröknek az a bajuk, hogy a Tesco angliai központja jókora, 14 százalékos béremelést akart a sofőrjeinek adni a régióban, így nálunk is. Igen ám, de a szegedi sofőröknek az egyik szakszervezet szerint nem emelnék ennyire a bérüket. Szerintük azért, mert az áruházlánc tudja, hogy 

a környéken úgysincs más munka nekik, hiába fontolgatnák emiatt a kilépést.  

Ez viszont már csak azért sem tetszik a szegedi sofőröknek, mert eddig is 10-15 százalékkal kevesebb bért kaptak. A borravalókat nem számíva egy budapesti sofőr a lap szerint bruttó 160-180 ezret kap készpénzben a Tescotól.

A szakszervezet szerint nagyon idegesek az sofőrök és az árukiválogatók is, ugyanakkor igazából Budapesten történik a cég internetes kereskedelmének 80 százaléka. És itt is okoz a igazán problémát a cégnek valójában dolgozóinak fluktuációja, kevésbé Szegeden. Bubinkó Csaba szakszervezeti vezető szerint "már tavaly is sokan hagyták el az internetes üzletágat, mostanra viszont a tűrőképességük határára érkeztek az alkalmazottak".

Úgyhogy most a központilag elrendeltnél is nagyobb, 15 százalékos bért kérnek. A Tesco annyit reagált csak a lapnak, hogy mindent megtesznek a dolgozóik versenyképes bérezéséért. 

Nehezen mehetne ennél jobban a egyébként a Tesco internetes értékesítése, tavaly megduplázták a kiszállított áruk értékét előző évhez képest.