Ágnes
-1 °C
2 °C

200 milliárd forintot öntenének Debrecenre

2016.02.17. 13:33

Soha nem látott fejlesztési program kezdődik Debrecenben: az Új főnix terv keretében több mint 200 milliárd forint fejlesztési forrás válik elérhetővé a város számára a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési időszakban, mondta Papp László polgármester. 15 milliárd forintból lesz gazdaságfejlesztés, ígérnek új bölcsődét és óvodát, és nemzetközi iskola-programot.

A polgármester mindenkinek ígért valamit a rengeteg pénzből, a lakótelepeken például közösségi tereket, utakat, parkolókat felújítását. Folytatják a Nagyerdő-fejlesztési programot és jelentős forrásokat fordítanak a keleti és a déli városrész infrastrukturális fejlesztésére.

Új főpályaudvart építenek 21 milliárdos támogatással, teljesen felújítják a várost átszelő vasútvonalat a dobozikerti és az apafai megállóhelyekkel, átépítik a szintbeli vasúti kereszteződéseket, a déli elkerülő utat a repülőtér és a déli iparterület bekötésével, továbbépítik az M35-ös autópályát, fejlesztik a repteret, kétszer kétsávos út lesz Debrecen és Hajdúsámson között. A belvárosban felújítják a Sámsoni utat.

A polgármester szerint a Modern városok program debreceni elemeit integráló Új főnix terv azt jelzi, hogy "Debrecen a legnagyobb szeletet kapta a megyei jogú városok közül", és az ország második legnagyobb városa "megfelelő helyet kap a kormány, az ország fejlesztési elképzeléseiben".