Fizetéscsökkentés és csokimegvonás az Iszlám Államban

2016.02.18. 16:42

Komoly pénzügyi gondokkal küzd az Iszlám Állam, amit jól mutat, hogy az utóbbi időben felére csökkentették a terrorszervezet kötelékében szolgálók fizetését, és megvonták tőlük az olyan extra juttatásokat, mint az ingyen energiaital és csokoládé, írja az MTI.

A Washington vezette nemzetközi koalíció légitámadásainak és más intézkedéseknek köszönhetően tavaly ősz óta dollármilliókkal fogyatkoztak meg a dzsihadista szervezet bevételei. Az Iszlám Állam szíriai fellegvárából, Rakkából származó, Abu Ahmedként bemutatkozó aktivista, aki jelenleg a törökországi Gaziantepben él, elmondta, hogy az utóbbi két hétben az egykor még saját pénzverdéjével hencegő Iszlám Állam már csak amerikai dollárt fogad el az adófizetőktől, és a közüzemi számlákat is csak ezzel a valutával lehet rendezni.

A Middle East Forum (MEF) egyik kutatója, az Iszlám Állam dokumentumait vizsgáló Ajmenn Dzsávád Al-Tamimi elmondta, hogy nemrég ráakadt egy olyan rendeletre, amelyben a dzsihadisták a fizetések csökkentését jelentik be a rakkaiaknak.

Vége lett a jó világnak 

A terrorszervezet a "rendkívüli körülmények" miatt döntött a bérek megfelezése mellett, a megszorítás mindenkit érint, függetlenül a beosztásától. Az intézkedés hátterében a dzsihadisták fő bevételi forrásának számító kőolaj világpiaci árának drámai esése, az olajipari infrastruktúra és a készpénzraktárak elleni légicsapások, továbbá az a fejlemény áll, hogy az iraki kormány leállította a szélsőségesek uralta területeken dolgozó közalkalmazottak fizetésének folyósítását.

CaxdlMiUUAAfSj
Fotó: Twitter

Iraki tisztségviselők szerint a Bagdadból utalt bérekre az Iszlám Állam 20-50 százalékos adót vetett ki, és ennek a bevételi forrásnak a megszűnésével havonta legalább 10 millió dollártól (közel 2,8 milliárd forinttól) esik el. A nyugat-iraki Fallúdzsa egyik lakója szerint

az egykor havi 400 dollárt (110 ezer forintot) kereső harcosok jelenleg egyáltalán nem kapnak fizetést, és mindössze két étkezésre korlátozták a napi élelemadagjukat.

Korbácsolás helyett is bírságolnak

A helyieknek lehetőségük van a város elhagyására, amennyiben kifizetnek ezer dollárt (278 ezer forintot) a terrorszerveztnek, ám alig akad olyan ember, aki ennyi pénzt elő tudna teremteni. Egy fallúdzsai család azt is elmondta, hogy a dzsihadista szervezet még a foglyait is igyekszik pénzre váltani, és személyenként óvadék gyanánt 500 dollárt kér a szabadlábra helyezésért. Az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett moszuli lakosok arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam az utóbbi időben megbírságolja azokat a polgárokat, akik nem tartják be a szigorú öltözködési előírásokat, holott korábban még korbácsütéssel szankcionálta ezt a vétséget.

Az Irak második legnagyobb városában élők szerint ez a változtatás a dzsihadista szervezet anyagi problémáinak tudható be, a terrorcsoport ráadásul korábban már minden értékes vagyontárgyat, köztük autókat és más ingóságokat lefoglalt és újraértékesített Szíriában.

Az ajándék csoki a múlté, de ettől még nem lesz lázadás

Amerikai tisztségviselők szerint a dzsihadisták mozgástere a nemzetközi koalíció légicsapásai óta korlátozottabb lett , de a terrorszervezet még mindig hatalmas területeket tart ellenőrzése alatt. Szíriában ráadásul egyelőre nem sok sikert könyvelhetett el az orosz légierő támogatását élvező damaszkuszi rezsim a szélsőségesekkel szembeni harcban, igaz, az északi Aleppó tartományban mostanában fokozódik a terrorszervezetre nehezedő nyomás.

A Soufan Group január végén megjelent elemzése szerint a terrorcsoport Líbiában kutat alternatív bevételi források után, az észak-afrikai országban ugyanis nem bombázzák őket. A szervezet egyelőre továbbra is el tudja látni harcosait élelemmel, de az ajándék Snickers szelet és energiaital már a múlté. A mézeshetekre szánt bónuszokat és a babák után járó pénzeket sem osztogatják már, mondta egy névtelenül nyilatkozó egykori rakkai lakos.

Továbbra sem gondolom, hogy ez a szervezeten belüli belső lázadáshoz vezetne. Inkább fokozatos gyengülésre és hanyatlásra van kilátás

- mondta al-Tamimi a dzsihadista szervezet pénzügyi gondjaira utalva.