Nem gyógyított a Mesterbalzsam, 10 milliójába került a forgalmazónak

2016.02.18. 15:25

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 10 millió forintra bírságolta a Global Partners System Kft.-t, mert a cég jogsértő módon reklámozta a HillVital Gyógyfüves Mesterbalzsam elnevezésű termékét - közölte a GVH csütörtökön az MTI-vel.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a cég 2013 januárjától 2014 decemberéig megtévesztően hirdette a balzsamról, hogy alkalmas betegségek gyógyítására. A közleményében a GVH kifejtette, hogy 2013. január 1. és 2013. július 10. között az ágazati jogszabály kategorikusan tiltotta a kozmetikumok reklámjaiban gyógyhatásra vonatkozó állítások megjelenítését, 2013. július 11-től pedig a cég nem rendelkezett megfelelő bizonyítékokkal állítása alátámasztására.

A GVH a bírság kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte, hogy a jogsértő gyakorlat kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzott meg, hosszú ideig tartott, a termék bizalmi jellegű, a vállalkozásnak ismernie kellett a kozmetikumokkal kapcsolatos gyógyhatás-állítások közzétételére vonatkozó jogszabályi tilalmakat.

Enyhítő körülményként vették figyelembe többek között, hogy a vállalkozás részben elismerte a jogsértést, pontosította állításait, és30 napos feltétel nélküli pénz-visszatérítési garanciát vállalt. A HillVital Gyógyfüves Mesterbalzsam egyébként döntő részben valóban természetes anyagokból áll, és elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat biokozmetikum kategóriában, ami alátámasztja a cég jóhiszemű magatartását.