Sokan szívnak az olajár miatt, de nekünk jól jön

2016.02.18. 14:58

Az olaj- és nyersanyagárak mélypontra zuhanása egész országokat és szektorokat tehet tönkre, viszont közép-európai piacok jól járnak vele a Pioneer Alapkezelő részvénybefektetési vezetője szerint.

Az alapkezelő által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott elemzésből kiderül, hogy a mostani helyzet  az alacsony olajárral olyan nyersanyag- és energiafüggő országoknak kedvez, mint Magyarország. Pálinkás Ervin szerint Közép-Európa az Európai Unió legdinamikusabban növekvő térsége lett, ez pedig komoly felértékelődési potenciált jelenthet az általános idegesség elmúlásával. Ezen belül a magyar kilátásokat tovább javítja, hogy a térséghez képest pozitívan teljesít a Budapesti Értéktőzsde, amit az elemző többek a közelgő felminősítés kilátásával magyaráz.

A szakértő Európában a belső feszültségekkel indokolja a rossz hangulatot, és különösen a pénzügyi szektor helyzetét tartja aggasztónak. A javuláshoz szerinte az Európai Központi Bank (EKB) további elköteleződésére van szükség, hogy a hitelezés és a fogyasztás területén a biztató jelek trendekké válhassanak. Az elemzés szerint a kínai piac lassú ütemű bővülése, és az alacsony olajár nem adnak önmagukban magyarázatot arra, hogy miért indult a vártnál rosszabbul a 2016-os év.

A legkomolyabb fenyegetésnek a bánya- és olajtársaságok összeomlásának a bankszektorra gyakorolt hatását látja. Az alacsony olajárral mégis sokan jól járnak a fejlett régiókban, mivel a csökkenő utazási és szállítási költségek miatt több pénz marad a fogyasztóknál.  A z olcsó nyersanyagok  élénkítik a belső fogyasztást, és csökkentik a vállalati szektor költségei.