János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A hatóság szerint az Uber és a sofőrjei is szabályt sértenek

c979-3cd0-f52b-6828
2016.02.22. 15:06

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerint az Uber Hungary Kft. személyszállítási közvetői tevékenységet végez diszpécserszolgálattal, noha erre nincs engedélye, ezért megsérti a vonatkozó előírásokat.

A hatóság az MTI érdeklődésére hétfőn közölte: megsérti az előírásokat az a vállalkozás, amely engedély hiányában végzi a közvetítői tevékenységet, és azzal is, ha nem személytaxis vállalkozás sofőrjének közvetíti a személyszállítási feladatot. A hatóság szerint az is problémás - a sofőr és az Uber részéről is -, ha a sofőröknek nincs engedélye.

Az NKH álláspontja szerint

  • a diszpécserszolgálat az utazási igényt csak a személytaxi-szolgáltatás nyújtására jogosult személytaxi vezető részére közvetítheti és szervezheti.
  • Diszpécserszolgálattal utazásközvetítő, vagy utazásszervező szolgáltatásra szerződés csak abban az esetben köthető, ha a szerződés alapján a személyszállító szolgáltatást személytaxi-szolgáltatás nyújtására jogosult vállalkozás teljesíti.
  • Személygépkocsis személyszállító szolgáltatáshoz kiadott engedéllyel rendelkező vállalkozások által végzett tevékenységhez diszpécserszolgáltatás nem kapcsolódhat. Diszpécserszolgáltatás csak személytaxik vonatkozásában végezhető, és a tevékenységhez engedély szükséges.
  • Fuvarközvetítéshez, teherfuvarozás esetén jelenleg engedély nem szükséges.

A hatóság hangsúlyozta azt is, hogy a közvetítő nem buzdíthat arra, hogy a sofőrök engedély nélkül vezessenek, nem ösztönözhet adómegkerülésre, és maga sem működhet a jogszabályban előírt kötelezettségek és engedély nélkül.

Az Uberszombaton annak ellenére arra biztatta a sofőrjeit, hogy menjenek ki dolgozni, hogy péntek délután a rendőrség  leszedte a rendszámot egy uberes sofőr autójáról . Az sms-ben azt írták, a partnereik "mindenben számíthatnak a támogatásukra".

Az Uber csütörtökön arról tájékoztatott, hogy szerintük az Uber nem taxi, hanem egy technológiai rendszer, egy informatikai cég, amely olyan online piacteret üzemeltet, amelyen keresztül különböző jellegű szolgáltatások működnek, Budapesten a személyszállítás, az autómegosztó rendszer ismert. Álláspontjuk szerint az Uber nem taxi - nem rendelkezik diszpécser központtal, droszttal, a fuvar fizetése nem készpénzben, hanem elektronikusan történik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!