Gyárat épít Magyarországon egy német multi

2016.02.23. 13:03

A következő években több mint harmincmilliárd forint értékben hajt végre autóipari beruházást Magyarországon a német Thyssenkrupp, és így csaknem 500 új munkahely jön létre – jelentette be Marc de Bastos Eckstein, a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kedden.

A cégnek egyelőre Budapesten K+F központja, Győrben pedig gyára van, de 2017-től Jászfényszarun is gyárt kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket. A Thyssenkrupp 1999 óta fejleszt kormányrendszerek Magyarországon, 2013 júniusában nyílt meg a győri gyáruk, ahol az Audi számára gyártanak első és hátsó futóműveket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy mivel magas hozzáadott értékű beruházásról van szó,

a magyar kormány 10,6 milliárd forinttal támogatja a Thyssenkruppot.

Az autóiparban már több mint 740 vállalat tevékenykedik Magyarországon, amik 144 ezer embernek adnak munkát. Szijjártó arról is beszélt, hogy a német gazdaság alapvetően meghatározza a magyar gazdaság teljesítményét, 6000 német vállalat, mintegy 300 ezer embert alkalmaz Magyarországon, az összes külföldi működőtőke ötöde Németországból származik, a külkereskedelmi forgalom több mint negyede irányul a Németországba.