Megtépázta a Molt az alacsony olajár

2016.02.24. 07:25

A Mol nyilvánosságra hozta a 2015. év pénzügyi eredményeit. Az olajár durván felére csökkent egy év alatt és ez érezhető is a cég számain. A kutatás-termelésben fájdalmas intézkedéseket hoztak, miközben a feldolgozás és kereskedelem viszont soha nem ment még ilyen jól.

  • A Mol a csökkenő olajárak miatt "fájdalmas, de szükséges" intézkedésekről döntött: felülvizsgálta néhány eszköz könyvekben nyilvántartott értékét, ami készpénzkiáramlással nem járó leírásokat eredményezett, összesen 1,7 milliárd dollár, azaz 500 milliárd forintnyi leírás történt a Molnál. Az adózott eredmény az adott negyedévben 500 milliárd forintot meghaladó veszteség lett. 
  • A kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, azaz az EBITDA viszont az év egészében összességében 2,5 milliárd dollár lett, ez kicsit több, mint amit vártak.
  • 26 százalékkal csökkent a kutatás és termelés szegmens speciális tételek nélküli EBITDA-ja, 719 millió dollárt ért el.
  • A kutatás-termelés üzletág 7 százalékkal növelte átlagos napi kitermelését, 104 ezer kőolajegyenérték/napra (boe/nap).
  • A szénhidrogén-termelés 7 százalékkal nőtt, 104 ezer boe/napot ért el. A horvátországi termelés 7 százalékkal nőtt, míg Magyarországon a termelés alig változott. Ezen belül a kőolajtermelés Magyarországon 5 százalékkal, Horvátországban 20 százalékkal emelkedett.
  • A feldolgozás és kereskedelem üzletág történetének legmagasabb eredményét érte el 2015-ben. A "tiszta" újrabeszerzési árakkal becsült EBITDA 2014-hez képest több mint kétszeresére, 1,65 Mrd dollárra nőtt.
  • A 2016-os cél 2 milliárd dollár körüli EBITDA elérése olyan készpénztermelés mellett, amely nemcsak saját befektetéseket, hanem a tulajdonosoknak fizetett osztalékot is fedezi.