Gerzson
-3 °C
2 °C

Vizsgálat indult, durva visszaélésekre bukkantak a kórházakban

D MTZ20110223016
2016.02.24. 07:55

Tíz ellenőrzött kórházból kilencben súlyos szabálytalanságokra bukkant az Állami Számvevőszék, amikor a közpénzek elköltését vizsgálta, tudta meg a Magyar Idők a számvevőszék folyamatban lévő vizsgálatsorozatáról.

Összesen tíz nagyobb kórház pénzügyeinek 2008 és 2013 közötti alakulását tekinti át az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Négy egészségügyi intézménynél már lezárult az ellenőrzés, máshol még zajlik a vizsgálat.

Néhány hete már közzé is tették a Péterfy Sándor Utcai Kórház és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház vizsgálatáról szóló jelentést, de korábban megnézték a János kórházat, és a Zala Megyei Kórházat is, az eredmény elég lehangoló.

Napvilágra kerültek például olyan esetek, amikor alap nélkül mellőzték a közbeszerzési eljárásokat, máskor törvénybe ütköző módon változtatták meg a kórházi szerződéseket. Sérültek a törvényi előírások a takarító- és a tisztítószerek beszerzésekor, az őrző-védő szolgáltatások igénybevételekor és az informatikai eszközök bérlésénél is.

Az ÁSZ megállapításai szerint az egészségügyi intézmények vezetésének hibái és az állam kontrolljának hiá­nyosságai súlyos, sokmilliárdos következményekkel járhatnak.