A franciák is befenyítenék a Google-t

2016.02.25. 00:08

Franciaország 1,6 milliárd eurónyi adót követel a Google-től arra hivatkozva, hogy a cég a kiskapuk kihasználásával nem fizet elég adót az országban - írja a Reuters névtelen pénzügyminisztériumi forrásra hivatkozva.

A Google franciaországi szóvívője nem akart nyilatkozni az ügyben, csak annyit jegyzett meg, hogy a Google minden szabályt betart azokban az országokban, ahol működik. Az ügy azért érdekes, mert nemrég derült ki, hogy  130 millió fontot, tehát nagyjából 53 milliárd forintot fog fizetni a Google az Egyesült Királyságnak 2005-ig visszamenőleg, miután az angol adóhatóság eljárást indított a cég ellen, amiért nem fizettek adót. Az ügy még 2013-ban indult, miután kiderült, hogy annak ellenére alkalmaznak egy csomó salesest az országban, hogy hivatalosan az Egyesült Királyságban nem folytatnak sales-tevékenységet.

2014-ben a Google 10,7 milliárd dollárt utalt  Hollandián keresztül egy bermudai számlára, mellyel a vállalat a külföldi nyereségének jelentős része után elkerülte az adófizetés. A Google Netherlands Holdings szinte a teljes árbevételét (többségében jogdíjakat) elutalta egy ír társvállalatától, ahova egyébként az Amerikán kívüli árbevétel jelentős részét csatornázza a vállalat, a bermudai székhelyű, de Írországban bejegyzett Google Ireland Holdingsnak. A lépéssel a vállalat célja az adófizetési kötelezettség optimalizálása volt.

Ezt a gyakorlatot dupla ír-holland szendvicsnek nevezik. Ennek keretében a Google, illetve annak anyavállalata, az Alphabet el tudja kerülni a jelentős összegű amerikai és európai adófizetést. A módszerrel az Alphabet effektív átlagos adókulcsa tavaly külföldön csupán 6 százalék volt, szemben az egyes országokra jellemző átlagosan 25 százalékos adókulccsal. A multik adóelkerülési gyakorlatairól itt írtunk bővebben.