Hazudott a Fidesz Sallai R. Benedek földvásárlásairól

2016.02.26. 13:04

Sallai R. Benedek, az LMP agrárpolitikusa a kormány földprivatizációs programjának egyik leghangosabb ellenzője, aki a tiltakozását a földárverések alatt is kifejezte, elég sajátos módon. Éppen ezért volt furcsa, amikor a Fidesz egy közleményében azt állította, hogy valójában Sallai az az oligarcha, aki miatt aggódni kellene a földvásárlásoknál, mert céghálókon keresztül rengeteg földhöz jutott az árveréseken. 

Ehhez képest az MTI-n pénteken a következő helyreigazítást tette közzé:

"A 2016. január 29-én megjelent "Fidesz: az ellenzéki politikusok maguk is bevásárolnak földekből" című közleményünkben azt a valótlan tényt híreszteltük, hogy Sallai R. Benedek a törvényeket megkerülve egy céghálózaton keresztül 3 millió, vagy akár (a közlemény módosítása után) 3 ezer hektárt is "szerzett" volna a termőföld-privatizáció során. Valójában Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője nem nyert el hasznosításra egyáltalán termőföldet bérletre, és nem is vásárolt semennyi földet; a liciteken csak tiltakozóként vett részt."

Mint Sallai R. Benedektől megtudtuk, a politikus megírta azoknak a médiumokat, amelyek lehozták a Fidesz közleményét, hogy ha nem hoznak le helyreigazítást, akkor sajtópert indít ellenük, mert valótlanságot állítanak. Az MTI mellett kapott ilyen felhívást még a Gondola.hu, a Híradó.hu, a Magyar Idők és a Magyar Hírlap is.  A többi lapnál eddig még nem láttunk helyreigazítást. 

Nem ez az első alkalom, hogy a jobboldali sajtó lukra futott Sallaival,

a tavaly szeptember 1-én indult Magyar Idők például már a legelső számában kénytelen volt helyreigazítást közölni, korábban ugyanis még Napi Gazdaság néven a Földművelésügyi minisztérium közleménye alapján azt írta, hogy a kormány birtokpolitikáját bíráló Sallai igazából haszonélvezője a kormány politikájának, mert állami földeket bérel és azok után támogatásokat is fölvesz magánemberként és egy cégen keresztül is. Az ügy akkor sajtóperig ment, amit Sallai meg is nyert.