Négymilliós bírságot kapott NAV

2016.02.26. 17:18

Négymillió forintra bírságolta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Hivatalát a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert az irodabuszok beszerzésére kiírt nyílt közbeszerzés értékelésekor jogsértéseket követtek el – írja az MTI. 

A döntőbizottság  az irodabuszos tenderen induló Chris Columbus Kft., a DND Telecom Center Kft. és a Duna Autó Zrt. kezdeményezésére indított eljárást, amely cégek közösen tettek ajánlatot azon a tenderen, amit a NAV tavaly nyáron.

A NAV tavaly nyáron kért közbeszerzési pályázaton ajánlatot 15 megkülönböztető jelzéssel és informatikai eszközökkel (laptopokkal, monitorokkal, routerrel, lapolvasókkal és hasonlókkal) felszerelt irodabuszra, a felhívás 2015. július 24-én megjelent a Közbeszerzési Értesítőben. A pályázatban kikötötték, hogy a buszokban egyebek között 3 darab monitornak kell lennie, amelynek Dell E2213H 21,5" típusúnak, vagy azzal egyenértékűnek kellett lennie.

A NAV november 2-án közölte, hogy a pályázatra három ajánlat érkezett,

  • a Scorpio Kft. bruttó 235 485 000 forintért,
  • a Tornádó International Kft.-től bruttó 264 985 215 forintért
  • a közös ajánlattevőktől bruttó 226 272 960 forintért hozta volna a felszerelt buszokat, ez utóbbiak viszont egy másik monitort - a Dell E2216H típusút - írtak a pályázatukba.

A NAV ez év január 5-én megküldte az ajánlattevőknekt, hogy a közös ajánlattevők nyertek, a második legkedvezőbb ajánlatot pedig a Scorpio Kft. nyújtotta be. A Scorpio viszont reklamált, hogy a nyertesek 15,5 négyzetmilliméterrel kisebb monitorokat írtak bele a pályázatukba, mint amekkorát a NAV eredetileg akart. Emiatt a NAV január 20-án módosította az összegezést és a Scorpio Kft.-t hirdette ki győztesnek.

Emiatt pedig a közös ajánlattevők reklamáltak, mert véleményük szerint a kért és az általuk megajánlott monitor-típus látható felülete pont ugyanakkora, mint amit a NAV akart és a Scorpio adott. Miután a vitarendezési kérelem nem vezetett eredményre, a közös ajánlattevők a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordultak, ami nekik adott igazat, és úgy döntött, hogy a különböző pályázatokban szereplő monitorok gyakorlatilag megjelenítési területe ugyanakkora. A döntőbizottság azt is megállapította, hogy a NAV jogsértően jutott arra a következtetésre, hogy a méretről nem kell felvilágosítást kérnie a közös ajánlattevőktől, és a vesztes panasza alapján simán elvette a győztesektől a pályázatot.

A kiszabott bírság a mai gyakorlat szerint nagynak számít. Az adóhatóságnak a 4 milliós büntetés mellett további 200 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat is ki kell fizetnie.