Jövő héten dönt a kormány a turizmus központosításáról

2016.03.01. 11:25

A kormány már március 9-i ülésén döntést hozhat egy új turisztikai ügynökség létrehozásáról, amely a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) kerülhet majd – jelentette be az Országmárka 2.0 konferencián kedden Rogán Antal. 

Rogán, aki 2015 ősze óta a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere, úgy gondolja: a magyar idegenforgalom teljesítménye növekszik, de az ország még mindig nem használja ki lehetőségeit. A kormány ezért arra készül, hogy az állam által ellátott feladatokat ne a hagyományos bürokratikus rendben lássa el, hanem egy rugalmas ügynökségbe szervezze.

„Semmilyen államosításról nincs szó, hiszen az állam azt tartja meg, ami a sajátja, saját feladatait és forrásait rendezi egy helyre; nem kíván elvenni senkitől semmit. A kormány már tárgyalt az előterjesztésről, és március 9-én a végső döntést is meghozhatja” – közölte Rogán Antal.

Az új állami turisztikai ügynökség híre február elején röppent fel. A terv jelentős átszervezéssel járna, többek között átkerülne a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, és maga Rogán is kiemelt szerepet kapna az átszervezésben. Mostanáig azonban úgy tűnt, az érintett tárcák nem értenek egyet az ügyben, és az NGM nem szívesen adná ki a kezei közül az ágazatot.