Már el is fogadták a botrányos MNB-s törvényjavaslatot

2016.03.01. 12:51

A parlament 118 igen szavazattal, 58 nem szavazattal elfogadta a fideszes Bánki Erik hétfőn reggel beadott, nagy vihart kavaró javaslatát, amely egyebek mellett kivenné az infótörvény alól a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványait, ezzel meghiúsítva, hogy nyilvánosságra kerüljenek az alapítványok 260 milliárdos gazdálkodásával kapcsolatos részletek.

Így fogadta el a parlament az MNB-s törvényjavaslatot

Szemben a bírósággal

Bánki Erik javaslata valójában egy már jogerős bírósági döntést írna felül, amely az MNB alapítványait a megkötött szerződéseinek nyilvánosságra hozására kötelezi. Mivel azonban az új szabályokat a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, esélyes, hogy az emberek a bírósági ítélet ellenére sem ismerik majd meg, hogy Matolcsy Györgyék alapítványai kikkel, mikor, milyen tárgyban, milyen összegre kötöttek szerződéseket.

A fideszes beadvány indoklásában azt írták, hogy „az MNB által létrehozott alapítvány vonatkozásában az alapító által juttatott vagyon elveszíti közvagyon jellegét, a törvényi szabályozás szerint ezért ezen adatok nyilvánosságára nem az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény szabályait kell alkalmazni".

Súlyosan aggályos

Az elfogadott törvénymódosítás Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi Hivatal vezetője szerint „sérti az Alaptörvényt, ellentmond az alkotmánybírósági, bírósági és hatósági gyakorlatnak, súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel, sérti az igazságszolgáltatás függetlenségének követelményét”.

A törvényjavaslatot az irományról tartott parlamenti vitában az ellenzéki pártok is támadták, a kormánypártok tagjai azonban gyakorlatilag nem vettek részt a vitában. A Fidesz részéről csak az előterjesztő Bánki Erik szólalt fel, aki szerint itt valójában szó sincs arról, hogy az alapítványok által kezelt 260 milliárdos vagyon ellopásához asszisztálnának, a beadvány szerinte valójában inkább szigorítás a korábbi állapothoz képest. Mint az hétfői körkérdésünkből kiderült, a fideszes képviselők egy része még csak nem is hallott a parlamenten kivételes eljárásban, két nap alatt átvert törvénymódosításról.

Ugyanebben a javaslatban a Matolcsy Györgynek járó eddigi 2,5 millió körüli havi bért 5 millió forintra, az alelnökök fizetését 4,5 millió forintra emelik, a Monetáris Tanács tagjainak havi 3 millió forintot juttatna, ahogy a felügyelőbizottság tagjainak is. A felügyelőbizottság elnökének, a fideszes Papcsák Ferencnek 3,5 millióra emelnék a havi bérét a mostani 1,2 millióról.

Megszavazták a Postáról szóló törvényt is

Az MNB-s törvényhez hasonló, Postára vonatkozó javaslatot is megszavazták kedden 118 igen szavazat mellett, 57 nem szavazattal. Ezt korábban Németh Szilárd, Galambos Dénes és Mengyi Roland nyújtotta be, lényege, hogy kiveszi a Magyar Postát az infótörvény hatálya alól, így korlátozza a Posta egyes szerződéseinek és gazdálkodásával összefüggő adatok megismerhetőségét.

A javaslat fideszes benyújtói korábban azzal érveltek, hogy a Posta versenyhátrányba kerülne a piacon, ha minden adatát ki lehetne kérni közérdekű adatként. Az ellenzők szerint azonban minden hasonló, a nyilvánosságot korlátozó intézkedés csökkenti az állami szervek feletti közösségi kontrollt, és nagyobb teret enged a korrupciónak, és ellentétes az Alaptörvénnyel is.