Vége lehet Argentína évtizedes kálváriájának

2016.03.01. 17:27

Argentína készen áll 4,65 milliárd dollárt készpénzben kifizetni négy nagy hitelezőjének, akikkel a korábbi adósságrendezések során nem sikerült megegyeznie, írja a Reuters. Az ország kormánya vasárnap állapodott meg a hitelezőkkel, ezzel egy 2001 óta húzódó jogi vita érhet véget, ha a Kongresszus is megszavazza. 

Az egyezség értelmében a négy legnagyobb hitelező - az Elliott Management, az Aurelius Capital Management, a Davidson Kempner és Bracebridge Capital hedge fundok - megkapják fennmaradó követelésiek 75 százalékát a tőkével és a kamatokkal együtt. Eredetileg 5,891 milliárd dollárt követeltek összesen, ennek az összegnek a 75 százalékát, körülbelül 4,4 milliárd dollárt fizetnek most ki nekik. További 235 millió dollárt megtérít Argentína a hitelezőknek többek között az elmúlt 15 év jogi díjainak és kiadásainak fedezésére. A pénznek április 14-ig kell megérkeznie a négy nagy hedge fundhoz. 

Alfonso Prat-Gay argentin pénzügyminiszter elmondta, hogy ha a törvényhozók a megállapodás mögé állnak a héten, reméli, hogy áprilisban már 15 milliárd dollár értékben bocsáthatnak ki új államkötvényeket a nemzetközi piacon. Az ebből befolyó pénzből fizetnék ki a hitelezőket.

A 2001-es államcsőd után Argentína 93 milliárd dollárnyi hitelt vett fel. 2005-ben és 2010-ben az eredeti adósság több mint kilencven százalékát alakították át hosszabb távú és sokszor az eredeti kötvények töredékét érő hitelekké, de a fenti hitelezők kimaradtak az adósságrendezésből kimaradtak, mert nem fogadták el a veszteségeket. Ekkor kezdődött a hosszúra nyúló pereskedés a bukdácsoló gazdaságú ország és "keselyűbefektetőknek" titulált hedge fundok között, amelynek a mostani megállapodással kerülhet pont a végére.