A Moody's leminősítette Kínát

2016.03.02. 09:08

A Moody's Investors Service hitelminősítő szerda hajnalban jelentette be, hogy Kína adósbesorolásához tartozó eddigi stabil kilátást negatívra rontja, írja a Portfolio. A döntést az egyre rosszabb fiskális mutatókkal, valamint a csökkenő devizatartalékokkal magyarázták.

Kína államadósságának minősítése jelenleg az Aa3-as kategóriában áll a Moody's-nál, ami hét egységgel van a bóvli kategória felett. A hitelminősítő azt is megjegyezte, hogy bizonytalanság övezi a kínai hatóságok elkötelezettségét a gazdasági reformok iránt, pedig hatékony intézkedések nélkül Kína gazdasági növekedése látványosan lassulni fog. 

Azt is hozzátették, hogy a kínai hatóságok részvénypiaci és devizapiaci beavatkozásai az elmúlt egy évben bizonyítják: a pénzügyi és gazdasági stabilitásra való törekvés célja a hatóságoknak, de a prioritások gyakran nem világosak.

Kínából az elmúlt napokban több tervezett tömeges elbocsátásról szóló hír érkezett, amelyekkel az ipari túltermelést és a környezetszennyezést akarják kezelni, de kérdés mit kezd majd az ország a munka nélkül maradókkal.