Százmilliárd mehet az emírségekbe

2016.03.02. 12:46 Módosítva: 2016.03.02. 13:22

Elég nagy, 406 millió dolláros (nagyjából 115 milliárd forintos) hitelkeretet biztosít az Eximbank az egyesült arab emírségekbeli és magyar cégeknek, hogy üzleteljenek egymás országában, írja a Gulfnews.  Ezt Szijjártó jelentette be a dubaji kereskedelmi kamarában kedden. 

A lap szerint jelenleg három észrevehető méretű emírségekbeli cég van jelen Magyarországon: a két budapesti hotelt üzemeltető Al Habtoor vállalat, illetve a kétszáz fős szolgáltató központját idehozó Taghref Industries. Szijjártó azt is bejelentette, hogy közvetlenül pénzt és adókedvezményeket ígért a Taghrefnek, ha hajlandó bővíteni.

Madzsid Szaif al-Hurair kamarai elnök szerint a két ország kereskedelme jelenleg 700 millió dollár (196 milliárd forint), ami nekik szinte elhanyagolható, és nekünk se igazán jelentős. Bár nekünk az arab országok közül ők a legjelentősebb partnereink. Szijjártó még azt is elmondta, hogy ha van rá igény, szinte mindent vinnénk oda a nukleáris technológiától a mezőgazdaságon át a vízgazdálkodási és egyéb mérnöki megoldásokig.

Nyitottunk a külügy alatt működő kereskedőházat is az arab országban, amely szintén aláírt egy papírt a dubaji kamarával.