Boldogok a tejtermelők, mert kisegíti őket a kormány

2016.03.03. 17:28

A kormány 11,44 milliárd forint többlettámogatással segíti ki a tejtermelő gazdákat – ezt jelentette be csütörtökön Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár.

A segítségre azért van szükség, mert Magyarországon is súlyosan érinti a nyerstej árának uniós szintű csökkenése. Míg 2014 februárjában a nyerstej termelői ára még 109 forint volt kilogrammonként (ebben mérik a tejet), addig jelenleg a kistermelőknél 60-65 forint, míg a nagyobb volument előállítóknál 80 forint a nyerstej ára.

Czerván sajtótájékoztatóján azt mondta, tej és tejtermékek világpiaci kereslete csökkent, a fő tejtermék importőrök közül Kína és Oroszország vásárlásai egyaránt elmaradnak a korábban tapasztalt mértéktől. Kínában a gazdasági növekedés lassulása és a magas készletszint, Oroszország pedig a továbbra is életben lévő, mezőgazdasági termékekre kivetett széleskörű embargó jelenti a problémát. A tejtermékek pedig az Európai Unió piacán maradnak, ami tovább csökkenti a felvásárlási árakat.

A többlettámogatás részben a már létező támogatási jogcímek előrehozott kifizetéséből, kisebb részben pedig új forrás bevonásával jut el a termelőkhöz. 

 Magyarország az Európai Uniótól mintegy 2,9 milliárd forintos ideiglenes rendkívüli támogatásban részesült, amelyet ugyanekkora összeggel nemzeti forrásból is kiegészített. Erre azok a termelők lesznek jogosultak, akik a 2014/2015-ös kvótaévben tejet termeltek és a támogatási kérelmet nyújtottak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

Ezen az ideiglenes rendkívüli támogatáson túlmenően a kormány összesen 11,44 milliárd forint többletforrást biztosít az ágazat számára, amelyből 3,6 milliárd forintot de minimis támogatás, míg a fennmaradó 7,8 milliárd forintot átmeneti nemzeti támogatás formájában kapják a gazdák. A forrás kifizetése április közepétől várható.

Így összességében elmondható hogy 2016 tavaszán mintegy 17 milliárd forintos többlettámogatást kapnak a tejtermelő gazdaságok.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az ágazat jelentős nehézségeire tekintettel, az FM megkezdte a tejstratégia összeállítását, mely a piaci és ágazati helyzetelemzés, illetve a rendelkezésre álló pénzügyi és jogszabályi keretek mentén konkrét intézkedéseket tartalmaz.