Virág
0 °C
2 °C

Ilyen sem volt még: a Gazprom 2 milliárd euró kölcsönt kap a kínaiaktól

2016.03.03. 11:03

A Gazprom orosz gázipari cég 2 milliárd euró kölcsönt kapott a kínai Bank of China Limited banktól. A Sanghajban csütörtökön aláírt megállapodás szerint az öt évre adott összeget a kínai pénzintézet londoni fiókja folyósítja. A hitelfelvétellel kapcsolatos feltételekről nem közöltek semmit, írta az MTI.

Az Oroszországgal szemben bevezetett nyugati szankciók miatt, sok más orosz céghez hasonlóan, a Gazprom is csak drágán juthat kölcsönhöz külföldön. A Gazprom még soha nem vett fel egyszerre ekkora összeget egy banktól és ez az első hitelfelvétele kínai pénzintézettől.

A Gazprom tavaly 130,052 milliárd köbméter földgázt adott el Európának, 10,9 százalékkal többet a 2014. évinél. Január közepén közölt legfrissebb adatok szerint a Gazpromnak a tavalyi harmadik negyedévben 2 milliárd rubel (1 rubel 3,85 forint) adózott vesztesége volt, részben a gyenge rubel és a kőolaj világpiaci árának esése következtében.

A Gazprom eredményét jócskán rontotta, hogy 2014 közepe óta csaknem 70 százalékkal csökkent az olajár, miközben a Gazprom a kőolaj árához köti az exportra szánt földgáz árát 6-9 hónap eltolódással.