Lázár szerint a Posta és az MNB csak a kezdet volt

2016.03.03. 15:30

Még több állami gazdasági társaságra kiterjesztenék a Postánál és a jegybanknál már törvénybe foglalt, a közpénzek felhasználásának nyilvánosságát korlátozó intézkedést, derült ki a Lázár János által tartott Kormányinfón.

A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, ő maga nem vett részt a parlamenti szavazáson, de a törvénymódosítás céljával egyetért. Szerinte a Magyar Nemzeti Bank jelentősen hozzájárul az ország sikeréhez, politikai ellenfeleik pedig éppen ezért szeretnék a jegybankot "ellehetetleníteni".

Úgy vélte, hogy konszenzus van abban, hogy bizonyos esetekben korlátozható a közpénzhez kötődő adatok nyilvánossága, ez az ország pénzügyi biztonsága szempontjából is fontos. Szerinte a jegybank műkincsvásárlásaival csak ugyanazt valósítja meg, mint a világ számos más nemzeti bankja, támogatja a nemzeti kultúrát.

Példaként említette az osztrák jegybankot, amelynek ezer darabos műkincsgyűjteménye és nyolc Stradivari-hegedűje van. Arra viszont Lázár nem adott választ, hogy például a műkincsvásárlásokhoz, a kultúra támogatáshoz kötődő alapítványi adatok, szerződések nyilvánosságra kerülése hogyan sértené az ország biztonságát.

Lázár kijelentette, az MNB alapítványai közvagyont, közpénzt kezelnek, a megvásárolt műkincsek is a közvagyon részét képezik. Kijelentése meglepő annak fényében, hogy az elfogadott törvényjavaslatban éppen az szerepel, hogy a közpénz az alapítványokhoz átkerülve elveszti közvagyon jellegét, és ezért nem lehet közérdekű adatként megismerni az alapítványok gazdálkodásának adatait.

A miniszter szerint az MNB-s történet érezhetően még nem jutott nyugvópontra, részben éppen Péterfi Attila a Nemzeti Adatvédelmi Hivatal vezetőjének kritikái miatt. Péterfalvi szerint a módosítás "ellentmond az alkotmánybírósági, bírósági és hatósági gyakorlatnak, súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel, sérti az igazságszolgáltatás függetlenségének követelményét”.

Azt mondta, hogy a kormány felajánlja a segítségét a jegybanknak és nyilvánosságnak, az Igazságügyi Minisztérium is közreműködik a probléma megoldásában. A kormány azt javasolja, a jegybankra ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint a nem euróval fizető jegybankokra a világ különböző pontjain.

Hogy a kormány milyen nemzetközi példákkal támasztaná alá az érvelését, miszerint korlátozni kell egyes közpénzhez kötődő adatok nyilvánosságát, arról megkérdeztük a Miniszterelnökséget, ha válaszolnak, azt is közzétesszük majd.