Tavaly is jó évük volt a biztosítóknak

2016.03.03. 08:54

Harmadik éve, ha lassan is, de nő a magyar biztosítási piac – írja közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége. 2015-ben 2,5 százalékkal, 871,3 milliárd forintra növekedett a hazai biztosító társaságok díjbevétele, bár az életbiztosítási üzletág rosszabbul teljesített, mint 2014-ben.

A teljes piac díjbevételének nagyobbik része, 441,5 milliárd forint származott az életbiztosítási piac bevételeiből, ez 2,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

2015-ben, ahogy a korábbi években is, a nem életbiztosítások díjbevételének növekedése húzta a piacot, ezen az üzletágon belül belül szinte minden részpiac enyhén növekedett. Kismértékben nőttek a vagyonbiztosítási – a tűz- és elemi kockázatokból, az „egyéb vagyoni kockázatokat” lefedő biztosításokból származó – bevételek, és 2,5 milliárd forinttal több lett az egészségbiztosítások díjbevétele is.

Bővülés látható a két nagy gépjármű-biztosítási területen, mind a casco, mind pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) piacán. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások területén jelentős volumennövekedés látszik: A 2014 végihez képest közel 95 ezerrel kezeltek több kgfb-szerződést a biztosítók, mint egy évvel korábban. A kötelezőkön 107 milliárd forint bevétele volt a biztosítóknak.

A cascopiacon is volt bővülés: a szerződések száma az egy évvel korábbi 812 ezerről 821 ezer darabra nőtt 2015-ben, az üzletágból befolyó díjbevétel pedig 64,1 milliárdról 69 milliárd forintra emelkedett. Ugyanakkor a Mabisz szerint látszik, hogy a hazai gépjárműállománynak továbbra is csak a töredéke rendelkezik casco biztosítással. A magyarországi autók átlagéletkora mára már meghaladja a 13 évet, és az idősebb gépkocsikra általában ritkábban kötnek vagyonbiztosítást a tulajdonosaik.